Συνέντευξη στη “Μακεδονία της Κυριακής”

21 Ιουλίου, 2024
Συνέντευξη στη “Μακεδονία της Κυριακής”

Πότε «κλείδωσε» η υποψηφιότητά σας; Ποια ήταν η αφορμή εκείνη που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής;

Η απόφαση «κλείδωσε» μέσα μου όταν πείστηκα ότι η υποψηφιότητα μου μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα πορεία, με κυβερνητική προοπτική. Όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον αλλά στις επόμενες εκλογές. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Η σιγουριά πάλευε με το ρίσκο. Τελικά νίκησε η ευθύνη. Η συγκυρία είναι καθοριστική. Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε ένα μη αναστρέψιμο κύκλο φθοράς. Οι πολίτες αναζητούν διέξοδο γιατί θεωρούν ότι η χώρα έχει πάρει λάθος δρόμο. Το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να πορεύεται με μικρά βήματα. Χρειάζεται, όπως και  η χώρα, ένα άλμα για να φτάσει πολύ ψηλότερα. Αυτό το άλμα υπόσχομαι στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Παρουσιάζω τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών. Επέλεξα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, να μην κρυφτώ, να είμαι παρών. Να αγωνιστώ για ένα ΠΑΣΟΚ που θα καταφέρει και πάλι να είναι πρωταγωνιστής, που θα καταφέρει και πάλι να αλλάξει, προς το καλύτερο, τις ζωές των πολλών.

Έχετε ξεκινήσει περιοδείες και συναντήσεις με στελέχη σε όλη τη χώρα. Τι μηνύματα λαμβάνετε;

Η εικόνα της περιφέρειας είναι απογοητευτική. Λες και αυτή η κυβέρνηση είχε βάλει στόχο να  περνά, παντού, κάτω από τον πήχη. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζεται στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης. Η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όμως, εισπράττω και το μήνυμα μιας νέας ελπίδας. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει ένα μεγάλο κόμμα που θα μπει στη θέση του οδηγού για την επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης στην διακυβέρνηση της χώρας. Όλο και περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν έχει πια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Πως σχολιάζετε την πληθώρα των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος; Ποιος είναι ο στόχος που εσείς θέτετε σχετικά με τη συμμετοχή στη διαδικασία; Την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα είναι «ενωμένο και δυνατό» όπως λέει το σύνθημά σας;

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο αριθμός των υποψηφίων, αλλά ο αριθμός των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, να έλθουν στην κάλπη. Βέβαια, η συμμετοχή θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο θα καταφέρουμε, όλοι μας, να της προσδώσουμε πολιτικό ενδιαφέρον. Προς την κατεύθυνση αυτή έχω καταθέσει, γραπτώς, συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητάω  όλοι οι υποψήφιοι να εκφράζουν τις απόψεις τους με τους ίδιους όρους. Και λέω  «ναι» στην πολιτική σύγκρουση, αλλά «όχι» στα συντροφικά μαχαιρώματα. Μόνο έτσι θα αναγεννηθούμε. Σε ότι αφορά την επομένη μέρα των εκλογών, ναι, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει και ενωμένο και δυνατό. Ευελπιστώ και με εντολή για μια νέα προσπάθεια.

Παράλληλα με την εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά. Ο κ. Ανδρουλάκης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής προανήγγειλε πρωτοβουλίες, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνεδρίου με τις προοδευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου. Ποιες είναι οι δικές σας οι προθέσεις; Συχνά μιλάτε για υπερβάσεις…

Και επιμένω ότι χρειάζονται υπερβάσεις. Και ότι ο πρώτος που καλείται να κάνει την υπέρβαση είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ. Η δική μου η πρόθεση είναι να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ ο κορμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης το όχημα της επιστροφής της, στη διακυβέρνηση της χώρας. Μιλάτε για  προοδευτικά μέτωπα. Ναι, επιδιώκουμε να συναντηθούμε με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Αλλά στα μέτωπα της καθημερινότητας και όχι σε κλειστές αίθουσες. Όχι για να θεωρητικολογήσουμε αλλά για να προτείνουμε συγκεκριμένους τρόπους για να αλλάξουν τα πράγματα. Στην παιδεία, στην υγεία, στο κοινωνικό κράτος, στο πως κάνουμε τις πόλεις μας βιώσιμες, πως αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η  τεχνητή νοημοσύνη, οι κοινωνικές ανισότητες.  Εκτιμώ, πάντως, ότι αυτή η συνάντηση θα είναι αναπόφευκτη, στο προσεχές μέλλον, και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ θα είναι καθοριστικός.

Το παράδειγμα της Αθήνας και η νίκη σας επί της ΝΔ πως μπορεί να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο;

Στην Αθήνα υπήρχε ένα προβληματικό μοντέλο διοίκησης της πόλης που την οδηγούσε σε αδιέξοδο. Πεταμένα λεφτά σε «μεγάλους περιπάτους».  Αλλά η νίκη στην Αθήνα δεν ήταν υπόθεση δύο παρατάξεων και δύο κομμάτων. Ήταν το αποτέλεσμα της  κινητοποίησης μιας πολύχρωμης πλειοψηφίας προοδευτικών πολιτών που ζητούσαν αλλαγή πλεύσης και πείστηκαν από το σχέδιο που παρουσιάσαμε. Σε εθνικό επίπεδο, ένα άλλο αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Αυτή η κλειστή ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν μπορεί και δεν έχει τη διάθεση να κάνει τις τομές και τις συγκρούσεις που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους. Είναι η χαρά των καρτέλ. Η δική μας ευθύνη είναι να παρουσιάσουμε- και αυτό κάνουμε- ένα ξεκάθαρο σχέδιο τομών και ρήξεων, που θα απαντά στο αίτημα για αλλαγή πλεύσης. Είμαι πεπεισμένος ότι, όπως έγινε και στην Αθήνα, θα στηριχθεί από μια νέα κοινωνική, προοδευτική, πλειοψηφία.

Λέτε ότι ένα ΠΑΣΟΚ του 13% θα μετατραπεί σε συνιστώσα. Στον σχεδιασμό σας για να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ και να αποτελέσει ξανά κόμμα εξουσίας η διεύρυνση στρέφεται και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά; Στελέχη που αποχώρησαν από την Χαριλάου Τρικούπη και βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον δεν εκφράζονται από την νέα ηγεσία είναι ευπρόσδεκτα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θέλω να βλέπω τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα δεν είναι το 13% των Ευρωεκλογών.  Είναι το 43% των πολιτών που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να μας ψηφίσουν, ίσως να μας είχαν ψηφίσει κάποιες φορές στο παρελθόν. Σε αυτούς και σε ακόμα περισσότερους πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούμε, να τους πείσουμε ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν. Αυτός ο κόσμος είναι που θα κάνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ κόμμα-πρωταγωνιστή. Θέλω αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω κάτι. Η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη συνταγή του «πουλάμε λίγο από όλα». Δεν είμαστε πολιτικό σούπερ μάρκετ να χωράνε οι πάντες και τα πάντα. Έχουμε ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα, που δε συμβιβάζεται, δε συνθηκολογεί και δεν υποχωρεί σε κατεστημένα συμφέροντα αλλά προασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη. Υπάρχει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, Οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες ξεκάθαρα δείγματα μιας άλλης πολιτικής συμπεριφοράς, της ηθικής, της ευθύνης, της πράξης και της δράσης.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065