Συνέντευξη στο “Karfitsa.gr”

27 Ιουλίου, 2024
Συνέντευξη στο “Karfitsa.gr”

Ποιο είναι το σχέδιο σας για να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ και να επανέλθει στην διεκδίκηση της εξουσίας;

Για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στη διεκδίκηση της εξουσίας χρειάζονται δύο πράγματα. Το πρώτο και βασικότερο είναι να πείσεις τους πολίτες ότι έχεις σχέδιο για τη χώρα και τις ζωές τους. Δεν αρκεί να χτυπάς φιλικά την πλάτη του πολίτη και να του λες, ξέρω πόσο δύσκολα περνάς.  Πρέπει να του πεις το πώς θα κάνεις τη ζωή του καλύτερη. Το δεύτερο είναι να πείσεις ότι όσα υπόσχεσαι θα τα κάνεις πράξη. Ότι δεν θα είσαι μια ακόμα απογοήτευση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πέρα από το σχέδιο θα πρέπει να έχεις και την ομάδα που θα το υλοποιήσει. Και η οποία θα δώσει δείγματα γραφής μιας άλλης πολιτικής νοοτροπίας και λειτουργίας. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα πετύχουμε την ανατροπή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό με ένα διαφορετικό μοντέλο ηγεσίας.

Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της δικής σας υποψηφιότητας που εκτιμάτε ότι σας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους διεκδικητές;

Οι πολίτες είναι αυτοί που θα κρίνουν τι ξεχωρίζει την υποψηφιότητα του καθένα από εμάς που ζητάει τη ψήφο τους. Όσοι διεκδικούμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ας τους δώσουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να μας αξιολογήσουν. Μέσα από ένα εξαντλητικό διάλογο θέσεων, χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις, υπονοούμενα και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αυτό κάνω. Παρουσιάζω προτάσεις και τις θέτω στην κρίση των πολιτών.  Η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να έχει σκιές. Θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις και άνοιγμα στην κοινωνία.

Αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν ρόλο οι υπόλοιποι υποψήφιοι; Πώς σκέφτεστε αυτό το μοντέλο της «συλλογικής ηγεσίας»;

Στο ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι και σχεδιάζω δεν θα έχουν ρόλο μόνο οι συνυποψήφιοι μου. Το στοίχημα είναι να έχει ρόλο και λόγο κάθε μέλος του κόμματος. Αυτό σημαίνει μία άλλη νοοτροπία που θα επιτρέψει η καρδιά του ΠΑΣΟΚ να χτυπά σε κάθε τοπική κοινωνία. Εγώ μιλάω για ένα συμμετοχικό μοντέλο λειτουργίας που ήδη εφαρμόζω στην Αθήνα. Δεν υπάρχει η «ενός ανδρός αρχή». Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που δουλεύουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και αλλάζουν τη λειτουργία και την εικόνα της πόλης. Έτσι θα λειτουργήσει και το ΠΑΣΟΚ. Κλειστές ομάδες, «περιβάλλοντα» και περιχαρακώσεις, θα λάβουν τέλος.

Φάκελος Κεντροαριστερά. Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για εσάς είναι ο μεγάλος σταθμός μέχρι τον τελικό προορισμό που είναι η ενότητα του χώρου ή αποτελούν δύο ξεχωριστά κεφάλαια;

Ο τελικός προορισμός, είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Το τέλος των αδιεξόδων που έχουν την υπογραφή μιας κυβέρνησης κατώτερης των περιστάσεων. Η αρχή μιας νέας σελίδας για την πορεία της χώρας και της καθημερινότητας των πολλών.  Αυτός είναι ο στόχος. Προϋπόθεση για να το πετύχουμε είναι η κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί παρά να είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ που, ιστορικά,  αποτέλεσε τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης. Για αυτό οι εκλογές του Οκτωβρίου έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Και, να, πιστεύω ότι θα αποτελέσουν την αφετηρία για την επανεκκίνηση της παράταξης και της χώρας.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065