Συνέντευξη στο “Aigiovoice.gr”

29 Ιουλίου, 2024
Συνέντευξη στο “Aigiovoice.gr”

Το ΠΑΣΟΚ, αυτός είναι ο πρώτος μου στόχος, θα προχωρήσει στην οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Σε ένα νέο συμβόλαιο με ξεκάθαρους τους όρους των παρεμβάσεων που θα πρέπει να υπάρξουν, παντού, ώστε να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των πολλών. Ναι, θα επιδιώξουμε να γίνουν οι απόψεις μας πλειοψηφικές. Και στην κοινωνία και στην κάλπη. Αλλά,   ναι, θέλουμε να συναντηθούμε με τις άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις. Στην κοινωνία, όμως, στα μέτωπα των απαντήσεων στα προβλήματα των πολιτών και όχι σε κλειστές αίθουσες για «συμφωνίες κορυφής» και «συγκολλήσεις»

Όχι δεν φοβάμαι κίνδυνο διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν ανίκητο εγγυητή της ενότητας του. Τη βάση της δημοκρατικής παράταξης. Πιστεύω ότι και σε αυτή την κρίσιμη εκλογική διαδικασία που δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά ευρύτερα τη δημοκρατική παράταξη και τη χώρα, οι προοδευτικοί πολίτες θα δώσουν και πάλι μαζικά το παρών. Τους καλώ και από αυτό το βήμα να προσέλθουν στην κάλπη. Να βάλουν την υπογραφή τους στη νέα σελίδα που θα αρχίσει να  γράφει η παράταξη μας.

Ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας, κύριε Δούκα; Γιατί βλέπουμε ότι αδυνατούμε να προσαρμόσουμε την οικονομία στις παγκόσμιες αλλαγές; Η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, είναι στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός καλύτερου περιβάλλοντος διαβίωσης για τους πολίτες;

Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μια ανήμπορη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που, όπως φάνηκε και στις Ευρωεκλογές, έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Γιατί δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά του. Γιατί έχει μετατρέψει τη χώρα σε παράδεισο της ακρίβειας και των καρτέλ. Γιατί στηρίζει τη λειτουργία της στο αποτυχημένο και αντιδημοκρατικό μοντέλο του επιτελικού κράτους, μιας κλειστής παρέας εξουσίας. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης, πήρε λάθος το μήνυμα της κάλπης. Αντί να σηκώσει μανίκια και να σκύψει πάνω στα προβλήματα των πολλών νοιάζεται μόνο για το πώς θα επαναπατρίσει στην κάλπη της ΝΔ το ακροδεξιό της ακροατήριο. Για αυτό λέω, ότι για να αλλάξουν τα πράγματα, όπως θέλει ο κόσμος, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μια δημοκρατική παράταξη, που θα κυβερνήσει ξανά, αποφασισμένη να σπάσει αυγά.

Ήταν η σπίθα της πίστης μου, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας και να αλλάξει τα πράγματα. Να κάνει καλύτερες τις ζωές των πολλών. Δείτε ποια είναι η κατάσταση σήμερα.  Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει και δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τα προβλήματα. Περνά κάτω από τον πήχη, παντού. Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της εγκληματικότητας στην Παιδεία, στην Υγεία, στο κοινωνικό κράτος. Ο κόσμος πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να γίνει αυτό. Το μεγάλωμα του ΠΑΣΟΚ και η επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης στην διακυβέρνηση της χώρας. Όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον αλλά στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό τον στόχο πιστεύω ότι μπορώ να τον υπηρετήσω. Πιστεύω ότι μπορώ να ενώσω τις δυνάμεις της παράταξής μας. Ότι μπορώ να κάνω, ξανά, το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.

Ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ που θα συνδέεται με την κοινωνία είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ της εξουσίας. Δεν θα σας πω που διαφέρω από τους συνυποψηφίους μου, θα σας πω όμως, ότι στην περίπτωση που εκλεγώ πρόεδρος, το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας. Πιο ανοιχτό και πιο συλλογικό.  Έχω αποδείξει, στην πράξη, ότι μπορώ να ενώνω δυνάμεις. Ότι λειτουργώ, όπως κάνω στο δήμο της Αθήνας, ως επικεφαλής μιας ομάδας που αποτελείται από πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένες ζώνες ευθύνης και εργάζονται πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων. Με στόχους μετρήσιμους.  Έτσι θα δουλέψουμε και στο ΠΑΣΟΚ. Συλλογικά και με τρόπο δημοκρατικό. Όπως σκοπεύουμε να κυβερνήσουμε.

Με δύο κουβέντες το ΠΑΣΟΚ με Χάρη Δούκα θα είναι κόμμα διακυβέρνησης.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065