Συνέντευξη στα “Χανιώτικα Νέα”

2 Αυγούστου, 2024
Συνέντευξη στα “Χανιώτικα Νέα”

Από τα έδρανα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην ηγεσία του Δήμου της Αθήνας και τώρα υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Μέσα σε λίγους μήνες μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας. Κάποιοι μιλούν και για βιασύνη όμως.

Δεν υπάρχει βιασύνη, υπάρχει ευθύνη, απέναντι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και απέναντι στην χώρα. Η ευθύνη να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με την ακρίβεια να καλπάζει, τις κακοπληρωμένες δουλειές, το διαλυμένο σύστημα υγείας και παιδείας, μια καθημερινότητα που αφήνει στο περιθώριο τους πιο ευάλωτους. Η ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και να το ξανακάνουμε το μεγάλο κόμμα των αλλαγών και των ανατροπών. Την ευθύνη να δώσω αυτές τις μάχες ανέλαβα, όπως έχω μάθει να κάνω σε όλη μου την ζωή, και πρόσφατα έκανα στον δήμο της Αθήνας.

Τι δείχνει για το ΠΑΣΟΚ ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων προέδρων;

Χωρίς δεύτερες σκέψεις θα έλεγα ότι δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά και την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Θεωρώ ότι είναι πλούτος για το ΠΑΣΟΚ, να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάληψη της κορυφαίας ευθύνης της προεδρίας του κόμματος μας, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το αύριο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Και αυτό που κρίνεται είναι, πώς ο καθένας από εμάς στέκεται με το λόγο και τα έργα του απέναντι σε αυτό το αύριο. Αν η παρουσία του είναι καταλύτης εξελίξεων, με στόχο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιόπιστος και αξιόμαχος διεκδικητής της εξουσίας.

Κάθε υποψήφιος και μια πολιτική “κοσμοθεωρία”; Δηλαδή, εσείς προσωπικά τι διαφορετική πρόταση έχετε από τους συνυποψηφίους σας;

Η δική μου «κοσμοθεωρία» είναι η δημιουργία συλλογικών ομάδων εργασίας, είναι η συμμετοχή, είναι η συλλογικότητα. Έτσι αντιλαμβάνομαι και έτσι θα επιδιώξω να λειτουργήσει το ΠΑΣΟΚ. Να γίνει ένα δυνατό συμμετοχικό κόμμα, αυτόνομο, με ξεκάθαρες θέσεις, με δημοκρατικές διαδικασίες, με κεντρικά και περιφερειακά όργανα που θα έχουν και ρόλο και φωνή, που θα επαναδραστηριοποιήσει και θα κινητοποιήσει τον κόσμο του. Αυτό είναι το μοντέλο που πιστεύω και θα επιδιώξω. Είμαι πλέον βαθιά πεισμένος ότι το «εγώ» τελείωσε, και το «εμείς» θα κάνει την διαφορά. Το έκανα πράξη στην ακαδημαϊκή μου καριέρα όταν συνεργαζόμουν με δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για το κλίμα. Το έκανα στον τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ όπου μαζί με την ομάδα του τομέα, επιστήμονες και τοπικές κοινωνίας επεξεργαστήκαμε την πρόταση για έναν πρωτοποριακό Κλιματικό Νόμο. Το κάνω και στον Δήμο Αθηναίων.

Έχετε ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνετε δήμαρχος της Αθήνας αν εκλεγείτε πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Εύλογα, τίθεται είναι αν θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις αυξημένες αρμοδιότητες αυτών των δύο ρόλων.

Ναι, γιατί δεν θα είμαι μόνος μου. Η δική μου επιδίωξη είναι ενώσουμε και να κινητοποιήσουμε δυνάμεις. Έτσι μια ηγεσία μπορεί να είναι  αποτελεσματική. Θα τα καταφέρει, αν εμπνεύσει και κινητοποιήσει, τους πολλούς, αν συνεργαστεί δημιουργικά σε ένα καθαρό πλαίσιο που θα θέτει τους στόχους, τον τρόπο δράσης και την λογοδοσία. Αυτό το μοντέλο θα μου επιτρέψει με επιτυχία να ανταποκριθώ και στους δύο μου ρόλους, εφόσον αυτή την εντολή μου δώσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Οι  συνέργειες στην κεντροαριστερά απασχολούν την επικαιρότητα σε μια περίοδο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετές αποχωρήσεις. Εσείς πως τοποθετήστε στο θέμα των συνεργασιών αυτών; Με ποιους όρους ή και με ποια πρόσωπα;

Κανένα πρόσωπο, κανένας όρος, δεν είναι αρκετός, για να διασφαλίσει αποτελεσματικές συνεργασίες με δυναμική ανατροπής, αν αυτές οι συνεργασίες δεν συντελούνται στην κοινωνία και δεν έχουν βάση τους τα πραγματικά προβλήματα και τις ρεαλιστικές λύσεις. Αυτές τις συνεργασίες μπορεί να τις πετύχει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κινητήρια δύναμη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Αυτή είναι η προϋπόθεση και ο όρος. Τα υπόλοιπα θα μας τα δείξουν και θα μας τα υποδείξουν οι επιλογές των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας, βρίσκεστε αυτές τις ημέρες στην πόλη μας, τα Χανιά, μια εκλογική περιφέρεια που δεν ακολούθησε όσο η υπόλοιπη Κρήτη το ρεύμα ανόδου του ΠΑΣΟΚ στο νησί στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Γιατί να επιλέξουν οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος τη δική σας υποψηφιότητα;

Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες στα Χανιά, όπως – δυστυχώς – και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν είδαν στο ΠΑΣΟΚ την πολιτική δύναμη που μπορεί να γίνει φορέας μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης. Ασαφείς θέσεις, θολά μηνύματα δεν έπεισαν τους πολίτες.

Πιστεύω στην σοσιαλδημοκρατία, ως την πιο δίκαιη, πιο ελεύθερη πολιτικοοικονομική συνθήκη για να οργανώσουμε την κοινωνία μας. Πιστεύω όμως στην σοσιαλδημοκρατία που δεν συνθηκολογεί με τις αγορές σε βάρος της ζωής των ανθρώπων.  Που  πριμοδοτεί πολιτικές για να κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων, που θα καταργεί  και δεν θα πολλαπλασιάζει τα προνόμια των ισχυρών. Οι πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να έχουν διακριτό προοδευτικό πρόσημο. Και οι επιλογές της να είναι ξεκάθαρες, και απέναντι στις συντηρητικές επιλογές.  Σε αυτές που μιλούν για βιώσιμο τουρισμό, όμως επιτρέπουν στο όνομα των κερδών την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση πολλών περιοχών. Σε αυτές που υποκριτικά ενστερνίζονται τον ενεργειακό μετασχηματισμό, αλλά αποκλείουν τους δήμους και παραγωγικούς φορείς από τα δίκτυα. Να είναι απέναντι σε όσους στα λόγια ξορκίζουν την κλιματική κρίση, αλλά νομοθετούν για περισσότερο τσιμέντο και οικοδόμηση των ελάχιστων ελευθέρων χώρων. Σε όσους κομπάζουν για το δημόσιο σύστημα υγείας και νομοθετούν, όπως προχθές, την κατάργηση των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία.  Σε όσους επικαλούνται την Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου και δεν διστάζουν να το καταλύσουν για να συγκαλύψουν σκάνδαλα. Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα και ο λόγος μας πρέπει να είναι καθαρός, πειστικός, ασυμβίβαστος.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065