Συνέντευξη στο “Libre.gr”

11 Αυγούστου, 2024
Συνέντευξη στο “Libre.gr”

Κύριε Δήμαρχε, να ξεκινήσουμε από τον Δήμο. Αναλάβατε τα καθήκοντά σας την 1η Ιανουαρίου. Ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο; Θα θέλατε να κάνετε έναν μικρό απολογισμό;

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου πίστευα ότι θα βρισκόμουν αντιμέτωπος με τα προβλήματα της πόλης και των δημοτών. Δεν περίμενα ότι θα είχα αντίπαλο και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κάνει τη ζωή της Αθήνας και των άλλων πόλεων της χώρας ακόμα πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει αρμοδιότητες και πόρους από την αυτοδιοίκηση. Νομοθέτησαν ρυθμίσεις που επιβαρύνουν την Αθήνα, αρνούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, που αφορούν από την ενεργειακή ανακούφιση των πιο ευάλωτων πολιτών, μέχρι τους παιδικούς σταθμούς.  Παντού, σε όλη την Ελλάδα, το μεγάλο εμπόδιο για τους δήμους είναι η εχθρική προς την αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Παρ’ όλα τα εμπόδια που μας έβαλαν, ποτέ άλλοτε δεν έγινε τόσο έργο, όσο μέσα σε μόλις επτά μήνες. Υλοποιούμε αυτά που δεσμευτήκαμε, δρομολογούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πρωτεύουσας. Ανατάξαμε το έργο στον Βοτανικό, παρά το γεγονός ότι στο σημείο που θα γινόταν το γήπεδο παραλάβαμε έναν σκουπιδότοπο, οι δενδροφυτεύσεις ξεπέρασαν τις 2000, η φωταγώγηση των πλατειών και των αλσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς, οι κοινές περιπολίες ΕΛΑΣ και δημοτικής αστυνομίας έγιναν επιτέλους πραγματικότητα, η μάχη που δώσαμε για το πόσο τσιμέντο αντέχει η πόλη μας δικαιώθηκε από το ΣτΕ, ζωντανέψαμε όλες τις γειτονιές του δήμου με περισσότερες από 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι. Όλα αυτά δεν είναι σχέδια επί χάρτου. Είναι, έργο, ορατό στους κατοίκους. Όσο και αν προσπαθεί η προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, που δεν άντεξε την ήττα στην Αθήνα, έχει απέναντι της, ανίκητο αντίπαλο, μια καθημερινότητα που αλλάζει.

Η Βασιλίσσης Όλγας θα ανοίξει τελικά για τα αυτοκίνητα;

Είναι διαπιστωμένο και αναμφίβολο ότι το κλείσιμο της Βασιλίσσης Όλγας έχει επιφέρει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα και ο κόσμος δικαίως διαμαρτύρεται. Όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται και σε ένα ανεξήγητο εκνευρισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα η κυβέρνηση. Ο δικός μας στόχος είναι να παραδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία. Στο δικό μας σχεδιασμό προβλέπεται δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Τα αυτοκίνητα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Βασιλίσσης Όλγας, ειδικά για να στρίψουν από τη Λεωφόρο Αμαλίας προς το Παναθηναϊκό Στάδιο και να μην χρειάζεται να φτάνουν μέχρι το Κουκάκι. Απέναντι σε αυτή μας την ξεκάθαρη πρόθεση,έχουμε συναντήσει τα εμπόδια που μας βάζουν συνεχώς οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, εάν οι αρχαιολόγοι ανάψουν το πράσινο φως,η Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας θα ανοίξει την επόμενη κιόλας μέρα. Είναι προεκλογική μας δέσμευση και θα την υλοποιήσουμε.

Η εκλογή σας στον Δήμο Αθηναίων ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μεγάλης δυσφορίας των πολιτών της πρωτεύουσας από τη διαχείριση που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Διεκδικείτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λόγω της δυσφορίας που υπάρχει για όσα έκανε ή δεν  έκανε ο κ. Ανδρουλάκης;

Δε διεκδικώ τη δυσφορία, διεκδικώ την ελπίδα. Δεν έχασε ο κ. Μπακογιάννης στην Αθήνα, κέρδισε η πρόταση αλλαγής μοντέλου διοίκησης και προσανατολισμού της πόλης, που καταθέσαμε στην κρίση των πολιτών και που κατάφερε να συσπειρώσει μια πολύχρωμη, προοδευτική πλειοψηφία. Δεν νικάς αν δεν πείσεις ότι μπορείς να δώσεις προοπτική. Δεν αρκεί η δυσφορία για τον αντίπαλο. Σας ξαναλέω, η υποψηφιότητα μου δεν είναι υποψηφιότητα εναντίον κάποιου. Είναι υποψηφιότητα υπέρ της ελπίδας που υπάρχει στη βάση της παράταξής μας, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά μεγάλο, να κυβερνήσει και να αλλάξει τα πράγματα. Βεβαίως, για να αλλάξει τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει προηγουμένως, να αλλάξει και το ίδιο. Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε, αναμφίβολα, μια λειτουργία συγκεντρωτική, τα πολυπληθή και δυσκίνητα όργανα μας δεν παρήγαγαν πολιτική, ο συντονισμός του κόμματος με την κοινοβουλευτική ομάδα είχε αδυναμίες, οι οργανώσεις μας στην περιφέρεια χρειάζονταιφρεσκάδα. Το μοντέλο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, θα αλλάξει, αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα γίνει πιο συλλογικό και πιο αποκεντρωμένο.

Κύριε Δούκα, υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα. Εάν εκλεγείτε τον Οκτώβριο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, θα πρέπει να ισορροπείτε μεταξύ των υποχρεώσεων σας στον Δήμο και το κόμμα. Μπορεί να γίνει και πάλι μεγάλο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, όταν εσείς έχετε τόσες υποχρεώσεις στον Δήμο Αθηναίων; Να το πω απλά, δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη χωράνε;

Το θέμα δεν είναι πόσα καρπούζια χωράνε κάτω από την ίδια μασχάλη, όπως με ρωτάνε συχνά, αλλά πόσο κοστίζει σήμερα το καρπούζι. Η τιμή του έχει εκτοξευθεί, όπως και των περισσότερων βασικών ειδών διατροφής. Οι μεσάζοντες κερδοσκοπούν, οι μικροί παραγωγοί προσπαθούν να επιβιώσουν και ο πολίτης βρίσκεται απροστάτευτος απέναντι σε ένα κύμα ακρίβειας που μόνο εισαγόμενο δεν είναι. Απορώ λοιπόν, που το ενδιαφέρον των στελεχών της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο εάν θα είμαι εγώ Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Δεν θυμάμαι να εξέφραζαν την ίδια δυσαρέσκεια όταν υποψήφιος για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στο ερώτημα, λοιπόν, αν μπορώ να τα καταφέρω και ως δήμαρχος Αθήνας και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Απαντώ, με σιγουριά, ναι. Είναι δύο διαφορετικές ιδιότητες που όχι μόνο δεν συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά ενισχύει η μια την άλλη. Εσείς, ρωτάτε, έχοντας στο μυαλό σας το μοντέλο του «ενός ανδρός αρχή». Εγώ, απαντώ, έχοντας στο μυαλό μου, ένα συμμετοχικό και συλλογικό μοντέλο διοίκησης, όπως αυτό που εφαρμόζουμε στην Αθήνα. Η ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει και άλλο τον διεκδικητικό μου ρόλο, απέναντι σε μια κυβέρνηση που βάλλει κατά της Αθήνας και, συνολικά, κατά της αυτοδιοίκησης.

Η δημόσια συνάντησή σας στο Παρίσι, με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου νοηματοδοτεί κάτι; Θα σας στηρίξει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Όταν συμβαίνουν, την ίδια στιγμή, τόσα πολλά πράγματα σε αυτόν τον πλανήτη, είναι πρώτα από όλα χαρά, μια συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον συμβουλεύομαι, συχνά, γιατί η πολιτική εμπειρία του, οι πλούσιες γνώσεις του και οι καινοτόμες προτάσεις του, είναι πάντα χρήσιμες. Από εκεί και πέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ότανέχει να πει κάτι δημόσια το λέει μόνος του.

Εσείς θέλετε ένα ΠΑΣΟΚ που θα κοιτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή προς την ΝΔ; Με ποιο από τα δύο κόμματα θα συνεργαζόσασταν ευκολότερα;

Το θέμα δεν είναι η συνεργασία για τη συνεργασία, αλλά να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάει η χώρα.

Το μοντέλο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο που αφορά λίγους και εκλεκτούς και πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγες εταιρείες και τα υπερκέρδη τους. Εμείς, οραματιζόμαστε μια χώρα που θα ανήκει σε όλους τους  Έλληνες. Αυτό, μπορεί να το πετύχει ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ των ρήξεων και ανατροπών που θα συγκρούεται με  τα εδραιωμένα και κατεστημένα συμφέροντα, που θα εναντιώνεται στα καρτέλ. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα τολμάει να αγωνίζεται κόντρα στις δυνάμεις που κρατάνε τη χώρα καθηλωμένη και τον κόσμο αποκλεισμένο.

Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα φέρει ξανά την ελπίδα στην κοινωνία, ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκφράζει τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, που θα φέρει οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ που θα επιστρέψει στις ρίζες του.

Γιατί η ελπίδα δεν χαρίζεται. Κερδίζεται με αγώνα. Και θα την κερδίσουμε.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065