Συνέντευξη στα “Νέα της Λέσβου”

27 Αυγούστου, 2024
Συνέντευξη στα “Νέα της Λέσβου”

Κύριε Δούκα, δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από τον περσινό Οκτώβριο όταν καταγράψατε μια σημαντική νίκη, κάνατε μια μεγάλη ανατροπή αφήνοντας δεύτερο τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που ήταν το μεγάλο φαβορί και ο περισσότερο προβεβλημένος και γνωστός από εσάς. Θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για τους πρώτους μήνες της εμπειρίας σας ως Δήμαρχος και μάλιστα σε έναν ομολογουμένως δύσκολο Δήμο και για το ΠΑΣΟΚ;

Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη που απέδειξε ότι οι πολίτες μπορούν.

Μπορούν να διεκδικήσουν μια καλύτερη πόλη, μπορούν να ζητήσουν διαφορετικές πολιτικές, μπορούν να επιβραβεύσουν την ενότητα στη βάση και έναν διαφορετικό λόγο για την πολιτική. Έναν λόγο σοβαρό και ταυτόχρονα  ειλικρινή για την Αθήνα που θέλουμε.

Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν αφεθεί ελεύθερη και ενισχυθεί με πόρους και αρμοδιότητες μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτά τα θαύματα προφανώς δεν τα θέλουν κυβερνήσεις όπως η σημερινή που επιδιώκουν να έχουν ασφυκτικό έλεγχο σε όλα και χρησιμοποιούν την αυτοδιοίκηση όχι ως συνεργάτη , αλλά για να της φορτώνουν τις  δικές της ευθύνες και να την συκοφαντούν.

Εμείς προχωράμε, η Αθήνα αλλάζει και είναι πολλά αυτά που έχουν γίνει μέσα σε μόλις λίγους μήνες παρά τα εμπόδια που μας βάζει η κεντρική εξουσία

Δημιουργήσαμε το γραφείο καταπολέμησης ενεργειακής φτώχειας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ευάλωτες οικονομικά οικογένειες του Δήμου μας.

Σπάσαμε το απόστημα της διαφθοράς, εξαρθρώνοντας εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε καταστήματα.

Δώσαμε σκληρή μάχη για το τσιμέντο στο ΣτΕ. Και την κερδίσαμε. Για να σταματήσουν να χτίζονται πανύψηλα μεγαθήρια στην πόλη μας.

Κάναμε δουλειά στον Βοτανικό. Δείτε τι παραλάβαμε. Υποτίθεται ότι εκείνη η περιοχή θα ήταν έτοιμη για να ξεκινήσουν οι εργολάβοι να φτιάχνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού και όταν πήγαμε βρήκαμε μόνο 8 και 10 μέτρα σε ύψος σημεία με σκουπίδια.

Δώσαμε στην Αθήνα περισσότερο φως.

Και δυο λόγια για τη συνεργασία σας με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα τον οποίο θα συναντήσετε και έχετε άλλωστε κοινή πορεία στην ΚΕΔΕ;   

Τον Παναγιώτη τον θυμάμαι από το Πολυτεχνείο. Με εντυπωσίασε, όταν έμαθα την απόφασή του να επιστρέψει στη Λέσβο, να φτιάξει εκεί την οικογένειά του και να παλέψει για το νησί του. Έχουμε κοινές αντιλήψεις για την αυτοδιοίκηση και την πολιτική. Συνεργαστήκαμε άψογα στις εκλογές της ΚΕΔΕ. Θέλουμε και οι δυο μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, με αυτοτέλεια, που στηρίζει τις πόλεις και τους πολίτες. Έχουμε κοινές  αγωνίες για την πορεία της χώρας και πιστεύουμε ότι μόνο με προοδευτικές πολιτικές θα πάει ο τόπος μπροστά.

Η υποψηφιότητά σας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξέπληξε ένα μεγάλο κομμάτι των μελών και ψηφοφόρων του κόμματος και αυτό γιατί ο πολύς κόσμος περίμενε τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια να δώσετε δείγματα τα γραφής ως Δήμαρχος Αθηναίων.  Για να τιμήσετε τη μεγάλη εμπιστοσύνη των δημοτών της Αθήνας δηλώσατε ότι θα μείνετε και στη θέση του Δημάρχου αν εκλεγείτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.  Αυτό όμως το σχήμα δεν είναι κάπως οξύμωρό, και πρόεδρος και Δήμαρχος;

Δεν ξεφεύγω καθόλου από τις ευθύνες μου. Για την δουλειά που κάνουμε στην Αθήνα τα είπαμε πριν. Η ζωή στην πόλη βελτιώνεται ήδη αισθητά παρά τα fakenews. Όμως η Αθήνα έχει περάσει από την ανικανότητα του κ. Μπακογιάννη, στην εκδικητικότητα του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση προσπαθεί από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε να μας βάλει εμπόδια, ακριβώς γιατί δεν είμαι “αρεστός” της. Και αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα.

Δεν µπορεί να συνεχίζει µια κλειστή παρέα στο Μαξίµου να κρατάει την χώρα σε οµηρία. Να δημιουργεί ένα κράτος συγκεντρωτικό και υδροκέφαλο. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. Ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας του κράτους.

Με γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ώστε να μην είναι επαίτης, αλλά πρωταγωνιστής των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Με διαφάνεια και λογοδοσία.

Και η χώρα το έχει ανάγκη άμεσα. Πριν να είναι αργά.

Για αυτό και όταν ακούω να λένε “τι θέλει και τρέχει τώρα ο Δούκας για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ας κάτσει στα αυγά του”, µια βαθιά συντηρητική άποψη που ακούµε συχνά από την ΝΔ, τους απαντώ:

Τα προβλήµατα της χώρας δεν µου επιτρέπουν να “κάτσω στα αυγά μου”.

Πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε ξανά ένα μεγάλο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Που να σχεδιάσει λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τις αγορές. Ώστε η χώρα να αποκτήσει την κυβέρνηση που εργάζεται, όχι για τους λίγους, αλλά για όλους.

Αυτό έχω στόχο να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό θέλω όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε για την Ελλάδα.

Στην περίπτωση εκλογής σας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τις  επόμενες εκλογές δεν θα μπορείτε να βρίσκεστε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη βουλή δηλαδή θα συμβεί το ίδιο που αντιμετώπισε ο κ. Ανδρουλάκης όταν εξελέγη καθώς ήταν Ευρωβουλευτής και όχι εκλεγμένος στο εθνικό κοινοβούλιο όπως και τώρα ο κ. Κασσελάκης στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι βουλευτής. Αυτό δεν είναι ένα εμπόδιο για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ;

Αντιμετωπίζεται με ένα νέο μοντέλο διοίκησης στην παράταξη που στηρίζεται στη συλλογικότητα και όχι στη δήθεν αυθεντία του αρχηγού. Το βασικό με την εκλογή νέου προέδρου είναι το ΠΑΣΟΚ να στείλει το σύνθημα της αντεπίθεσης, να προσφέρει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Θέλουμε μαζί μας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου, θέλουμε ξαναφέρουμε το ΕΜΕΙΣ του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική και να δώσουμε ένα τέλος στο μοναχικό ΕΓΩ της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που νοιάζεται  μόνον για τους αρεστούς

Πολλά λέγονται και ακούγονται για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι θέλουν σήμερα το κόμμα να επιδιώκει να γίνει ουρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κάποιοι «βλέπουν» το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει να συνεργαστεί στο μέλλον με τη Νέα Δημοκρατία! Η αλήθεια είναι πάντως ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αιμοδοτηθεί απο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν στη Ν.Δ. Τελικά εσείς που συνεργαστήκατε με το ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Αθηναίων ποια θέση έχετε για όλα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι, το ΠΑΣΟΚ που ζητούν ξανά οι πολίτες είναι το δυνατό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που κερδίζει. Το ΠΑΣΟΚ που μέσα από μια μεγάλη νίκη θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση. Δεν είναι πια το ΠΑΣΟΚ που πιέζεται για δήθεν συνεργασίες, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που κάποιοι το θεωρούσαν ως τώρα συμπλήρωμα. Η αυτονομία μας είναι δεδομένη.

Ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία, είμαστε απέναντι στις πολιτικές που υπηρετεί η Κυβέρνηση, όμως θέλουμε μαζί μας τους πολίτες που πίστεψαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός που εκπροσωπεί το κέντρο και φυσικά διαψεύστηκαν.

Είμαστε απέναντι στο δήθεν επιτελικό κράτος, που όχι μόνο δεν προσέφερε υπηρεσίες στους πολίτες,  αλλά εξυπηρέτησε μόνον τους αρεστούς

Απέναντι στη διάλυση του ΕΣΥ και της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Απέναντι στην ακρίβεια, στην ανέχεια και στην  επιδοματική πολιτική

Απέναντι σε μια δήθεν ανάπτυξη και στα προγράμματα δισεκατομμυρίων που όμως ποτέ δεν τα βλέπει ο πολίτης, δεν αλλάζουν τη ζωή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, παρά μόνο λίγων εκλεκτών της κυβέρνησης

Είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που στις μέρες της καταστρέφεται ο δασικός μας πλούτος και η ίδια δηλώνει ότι μετά από κάθε καταστροφή μαθαίνει. Μέχρι να μάθει θα έχει καταστραφεί η Ελλάδα.

Στις τελευταίες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προφανώς του ΠΑΣΟΚ δεν πήγε όσο καλά όσο περίμενε τι ήταν αυτό που έφταιξε;

Η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να πάει την παράταξη μπροστά. Δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ και τις αδυναμίες των αντιπάλων μας. Μια μικρή άνοδος δεν αρκεί.

Έβαλα υποψηφιότητα γιατί μπορώ καλύτερα .

Έβαλα υποψηφιότητα γιατί η παράταξη μας δεν χρειάζεται απλά μια μικρή άνοδο, η ιστορία δεν μπορεί να την περιμένει. Χρειάζονται γρήγορα βήματα που θα αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ξανά ως την προοδευτική παράταξη που ξέρει να διεκδικεί εξουσίες και αλλαγές.

Έβαλα υποψηφιότητα, γιατί τώρα είναι η ώρα.

Τώρα πρέπει να ακούσουμε τη φωνή της κοινωνίας, τώρα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις.

Είναι ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών και σας διαβεβαιώνω άτι αυτή την ευκαιρία δεν θα την χάσω.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει η ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης, να προσφέρει ελπίδα και να περάσει από την ελπίδα σε μια νέου τύπου διακυβέρνηση.

Αυτός είναι ο οδηγός μας και ο στόχος μας. 

Ποια θα είναι η δική σας πολιτική εμπνευσμένη από τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ έναντι των άλλων κομμάτων ώστε να αντιμετωπίσετε διαφορετικά από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ την ακρίβεια ή τις υψηλές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά από τη στιγμή που κόστος του πετρελαίου είναι συγκεκριμένο; Μήπως οι πολιτικές  για αυτά τα μεγάλα ζητήματα καθορίζονται από το διεθνές περιβάλλον και τα Κράτη σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομίας είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν ανεξαρτήτως πολιτικών και ηγετών;

Τα νησιά δεν είναι μόνον οι διακοπές. Τα νησιά είναι οι σκληρά εργαζόμενοι νησιώτες, άνδρες και γυναίκες, η ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, τα κενά σε νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, οι δυσκολίες του χειμώνα στις μεταφορές – και ιδίως στα μικρότερα νησιά- η απομόνωση και η ανασφάλεια.

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας στα νησιά είναι απαράδεκτη. Οι νησιώτες δικαιούνται την ασφάλεια που προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και που δυστυχώς αποδιοργανώνεται διαρκώς από την Κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια κάνει πάρτι στα νησιά και υπάρχουν σοβαρότατα κενά  εκτός από το ΕΣΥ και στα σχολεία. Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε πάντα κοντά στους νησιώτες και εφάρμοσε πολιτικές που στήριξαν τα νησιά δεκαετίες.

Η νησιωτικοτικότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον για επικοινωνιακούς λόγους . Η νησιωτικότητα απαιτεί τομές και ρήξεις, απαιτεί πολιτική βούληση.

Πιστεύω ότι πρέπει να τηρηθεί  η ρήτρα νησιωτικοτητας ώστε να λαμβάνονται μέτρα υπέρ της ανάπτυξης των νησιών και στη νομοθέτηση και στην εφαρμογή πολιτικών. Για το ΠΑΣΟΚ η ρήτρα νησιωτικοτητας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδιασμού των πολιτικών του

Ποιες είναι οι  πρώτες προτεραιότητες που θα θέσετε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας από την επόμενη μέρα της εκλογής σας; Τι θα αλλάξει στο κόμμα;

Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό, συμμετοχικό, δημιουργικό. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε  είναι να λειτουργήσουν οι οργανώσεις, να γίνουν ξανά κύτταρα δημοκρατίας  και να ακουστεί η φωνή όλων των μελών. Οι πολιτικές μας να διαμορφώνονται μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, μέσα από τα όργανα και να λαμβάνονται οι αποφάσεις δημοκρατικά και όχι μέσα από μια κλειστή ομάδα στελεχών.

Θα αναδείξουμε στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική ζωή του τόπου ένα νέο μοντέλο ηγεσίας με έναν επικεφαλής που να μπορεί να αποκεντρώνει τις εξουσίες.

Με έναν επικεφαλής που δίνει αρμοδιότητες και λόγο στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα αναμορφώσει την εικόνα της πόλης, του κόμματος και της χώρας.

Τι πιστεύετε ότι διαφοροποιεί τον Χάρη Δούκα έναντι των άλλων συνυποψήφιών του για την ηγεσία του κόμματος, γιατί να ψηφίσουν εσάς; Και τέλος να σας δώσουμε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στα μέλη και τα στελέχη, στους ψηφοφόρους του κινήματος που παρακολουθούν, αγωνιούν άλλα και ελπίζουν για το ΠΑΣΟΚ. Τι είναι αυτό που θέλετε να τους πείτε εν όψει τον εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε για την χώρα, ό,τι πετύχαμε στην Αθήνα. Να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

Μπορούμε  να τα καταφέρουμε και ζητώ την στήριξη όλων των πολιτών και τους καλώ μαζικά στις κάλπες.

Αγωνίζομαι για μια  νέα  Αλλαγή που θα προσφέρει ασφάλεια, ισονομία και σιγουριά στον Έλληνα και στην ελληνίδα. Σε μια Ελλάδα με ανάπτυξη για όλους, αξιοπρεπείς μισθούς και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αγωνίζομαι  για μια πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο. Η χώρα χρειάζεται ανασυγκρότηση που πρέπει να στηριχτεί πάνω από όλα στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Με έμφαση στη γνώση και στην καινοτομία και με ειδικό βάρος στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Παλεύω,

Για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην οικολογία και  στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Μια ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει ξανά παντού. Από τις μεγάλες πόλεις, στις γειτονιές, μέχρι και στο πιο μικρό και μακρινό χωριό.

Για την αναβίωση του Κοινωνικού Κράτους, που θα αναδείξει  τη δύναμη του ΕΣΥ και τις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογία και την προώθηση κινήτρων που θα δώσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ιδίως για τα νέα παιδιά.

Για ένα σύγχρονο κράτος που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, υπέρ όλων των πολιτών.

Παλεύω και νοιάζομαι για τον πολίτη στο κέντρο και στην περιφέρεια.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065