Συνέντευξη στον “Ταχυδρόμο”

31 Αυγούστου, 2024
Συνέντευξη στον “Ταχυδρόμο”

Πενήντα χρόνια ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει αυτό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα;

Οι αξίες της 3ης Σεπτέμβρη, δεν αφορούν το χθες, είναι πάντα επίκαιρες και οδηγούν στο αύριο, στην κοινωνία που θέλουμε και μας αξίζει.

Τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ είναι ο αγώνας και η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων στελεχών και μελών, με πρώτο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για να δώσουν ελπίδα και λύσεις στους Έλληνες.

Το ΠΑΣΟΚ κατοχύρωσε ελευθερίες και δικαιώματα. Συμφιλίωσε τους Έλληνες, έδωσε δύναμη στη γυναίκα, αποκέντρωσε εξουσίες, δημιούργησε το ΕΣΥ, στήριξε την Παιδεία, ένωσε το κέντρο με την περιφέρεια.

Το φετινό ορόσημο πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία. Να βάλουμε και πάλι την κοινωνία μπροστά. Να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της νέας γενιάς και να φέρουμε στο προσκήνιο ξανά μια πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο.

Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει ξανά ή όλα όσα περιγράφετε θα μένουν διαρκώς απλά μια ανάμνηση ;

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ξανά πρωταγωνιστής. Πιστεύουμε στο Κοινωνικό Κράτος, τη δύναμη του ΕΣΥ, τις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογία και την προώθηση κινήτρων που θα προσφέρουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δίνουμε έμφαση στη γνώση και στην καινοτομία και στηρίζουμε την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην οικολογία και στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην προώθηση ενός σύγχρονου αγροδιατροφικου μοντέλου, στο πάντρεμα της παράδοσης με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Πιστεύουμε σε ένα σύγχρονο κράτος που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, υπέρ όλων των πολιτών. Θέλουμε ανάπτυξη παντού και για όλους.

Στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου με ποιον κεντρικό στόχο κατεβαίνετε; Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει αν βγείτε νέος πρόεδρος;

Έβαλα υποψηφιότητα γιατί η παράταξη μας δεν χρειάζεται απλά μια μικρή άνοδο, η ιστορία δεν μπορεί να την περιμένει. Χρειάζονται γρήγορα βήματα που θα αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ξανά ως την προοδευτική παράταξη που ξέρει να διεκδικεί αλλαγές.

Έβαλα υποψηφιότητα, γιατί τώρα είναι η ώρα.

Ο στόχος για το ΠΑΣΟΚ, ο στόχος μου, είναι η νίκη και μόνο η νίκη. Αυτό είναι το βασικό πρόταγμα. Το έχει ανάγκη ο πολίτης, το έχει ανάγκη η χώρα. Στις επόμενες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει και θα αναδειχθεί μια νέα kυβέρνηση που θα ασχοληθεί αληθινά με την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, ισονομία και σιγουριά.

Την επομένη ημέρα πως θα είναι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα; Ποιες είναι οι αλλαγές που έχετε στο μυαλό σας;

Θα είναι ένα κόμμα που θα στηρίζεται στη συλλογικότητα και όχι στη δήθεν αυθεντία του αρχηγού που αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες παρέα με λίγους έμπιστους του.

Θα αναδείξουμε στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική ζωή του τόπου ένα νέο μοντέλο ηγεσίας με έναν επικεφαλής που να μπορεί να αποκεντρώνει τις εξουσίες.

Με έναν επικεφαλής που δίνει αρμοδιότητες και λόγο επί της βάσης ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα αναμορφώσει την εικόνα του κόμματος και της χώρας

Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά η οποία κατά πολλούς κράτησε το ΠΑΣΟΚ όρθιο σε πολύ δύσκολες στιγμές, έκανε μια επιθετική πολιτική και επιδίωξε την ένωση της Κεντροαριστεράς. Θα επιδιώξετε και εσείς κάτι ανάλογο;

Τη Φώφη Γεννηματά την έχουμε κάθε μέρα μέσα στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Θα είναι πάντα η πρόεδρος μας. Είναι αυτή που πήρε το ΠΑΣΟΚ σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, συκοφαντημένο και μικρό και το έβαλε ξανά μέσα στην κοινωνία. Του έδωσε ξανά υπόσταση και σήμερα εμείς μπορούμε να κοιτάμε μπροστά και να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί ξανά να κερδίσει, μπορεί ξανά να κυβερνήσει.

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ αφορούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που βλέπουν ότι μόνο αν ξαναδυναμώσει η παράταξη μας, θα δει προκοπή ο τόπος.

Όσοι πολίτες θέλουν πραγματικά να υπάρξει μια Νέα Αλλαγή, όσοι πολίτες πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά με προοδευτικές πολιτικές, όσοι πολίτες πιστεύουν ότι η πρόοδος και η συντήρηση υπάρχουν και διαρκώς μάχονται για το ποια θα επικρατήσει, είναι μαζί μας. Και τους περιμένουμε τον Οκτώβριο.

Αν δεν υπάρχει πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και με τον κ. Μητσοτάκη;

Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι είναι το δυνατό και αυτόνομο. Πλειοψηφικό στην κοινωνία. Που θα ορθώσει ανάστημα απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που έχει αποφασίσει να μοιράζει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς.

Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ που θα μπορέσει και πάλι να δώσει ελπίδα και λύσεις σε όλους τους Έλληνες.

Το μικρό φοβικό ΠΑΣΟΚ, που μπαίνει κάθε φορά στη μέγγενη και στις πιέσεις για συνεργασία πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Το πιστεύω και θα το πετύχουμε: Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μέσα από μια μεγάλη νίκη θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση.

Και προοδευτικό είναι οτιδήποτε μειώνει τις ανισότητες.

Για αυτό; Είμαστε απέναντι στο δήθεν επιτελικό κράτος, που όχι μόνο δεν προσέφερε υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά εξυπηρέτησε μόνον τους αρεστούς. Απέναντι στη διάλυση του ΕΣΥ και της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Απέναντι στην ακρίβεια, στην ανέχεια και στην επιδοματική πολιτική.

Απέναντι σε μια δήθεν ανάπτυξη και στα προγράμματα δισεκατομμυρίων που όμως ποτέ δεν τα βλέπει ο πολίτης, δεν αλλάζουν τη ζωή της πλειοψηφίας του ελληνικού λάου, παρά μόνο λίγων εκλεκτών της κυβέρνησης. Είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που στις μέρες της καταστρέφεται ο δασικός μας πλούτος και η ίδια δηλώνει ότι από κάθε καταστροφή μαθαίνει. Μέχρι να μάθει θα έχει καταστραφεί η Ελλάδα.

Αν εκλεγείτε θα παραμείνετε και δήμαρχος Αθηναίων. Ισχύει και σήμερα αυτή η τοποθέτηση σας;

Προφανώς ισχύει. Μιλάμε για δυο μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα και τον χώρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει, αν δεν αλλάξει η Αθήνα, μια πόλη σύμβολο παγκοσμίως για τον πολιτισμό, την ιστορία και τη δημοκρατία.

Νοιάζομαι και για την πόλη μου, νοιάζομαι και για τον τόπο μου. Δεν ξεφεύγω από τις ευθύνες μου. Ασχολούμαι περισσότερο από τον κ. Μπακογιάννη με την Αθήνα. Έχουμε πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους πρώτους μήνες και μετά τις εσωκομματικές εκλογές, θα είμαι και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων.

Ακούω κυρίως από την Δεξιά να λέει “τι θέλει και τρέχει τώρα ο Δούκας για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ας κάτσει στα αυγά του”.

Τα προβλήματα της χώρας δεν μου επιτρέπουν να “κάτσω στα αυγά” μου.

Όσοι το λένε έχουν στο μυαλό τους ακόμα το παραδοσιακό μοντέλο ηγεσίας. Του ηγέτη πατερούλη που κυβερνάει συγκεντρωτικά. Το βλέπουμε αυτό το φθαρμένο μοντέλο αυτή την στιγμή στο Μαξίμου.

Όμως ο κόσμος αλλάζει. Χρειαζόμαστε πλέον ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, όπου ο επικεφαλής αποκεντρώνει την εξουσία. Έναν ηγέτη να μπορεί να ενώνει δυνάμεις. Και αυτό γνωρίζω να το κάνω καλά.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065