Συνέντευξη στο “Καρφί”

14 Σεπτεμβρίου, 2024
Συνέντευξη στο “Καρφί”

Κ. Δούκα, ποιες προτεραιότητες θέτετε και ποιες σκοπεύετε να είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε στο κόμμα, εφόσον εκλεγείτε πρόεδρός του;

Την πρώτη μεγάλη αλλαγή θα τη σηματοδοτήσουν τα ίδια τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, με την μαζική τους προσέλευση στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου. Ένα μαζικό, ισχυρό εκλογικό σώμα, θα είναι η κινητήρια δύναμη της επόμενης μέρας. Εγώ δεσμεύομαι ότι από την Δευτέρα των εκλογών, αν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους, αυτός ο κόσμος δεν θα ξεχαστεί. Θα είναι η μαγιά για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό, ΠΑΣΟΚ.

Βασική μου προτεραιότητα θα είναι, επίσης, να προασπίσω την ενότητα. Γι αυτό το λόγο θα συναντηθώ με τους συνυποψήφιους μου, όπως και με όλους τους πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ώστε από κοινού να αποφασίσουμε  για τα πρώτα βήματα και την κατάθεση των σχετικών νομοσχέδιων που θα δώσουν και το στίγμα της πολιτικής μας .

Απαιτούνται όμως ταυτόχρονα και ευέλικτα κομματικά όργανα.  Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζουν τακτικά, να παράγουν πολιτική και να παίρνουν τολμηρές αποφάσεις. Οι Τομείς Πολιτικής θα είναι ανοιχτοί στα μέλη και στους φίλους, με εκλογή των Γραμματειών τους μετά από δημόσια προκήρυξη και αξιολόγηση. Μιλώ για πρωτοβουλίες και διαδικασίες, με τις οποίες θα αναζωογονήσουμε συνολικά το κίνημα μας..

Κάποιοι σας κατηγορούν ότι θα επιδιώξετε στροφή προς τα αριστερά και όχι το άνοιγμα προς το κεντρώο χώρο, που βγάζει κυβερνήσεις. Τι απαντάτε;

Η μοναδική και μεγάλη στροφή που θα επιδιώξω, είναι να ξαναβάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον Άνθρωπο. Να μιλήσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας και οι ευάλωτες ομάδες που όλο και πληθαίνουν. Και θα το κάνουμε αυτό, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γιατί προοδευτικό, είναι  ότι μειώνει ανισότητες.

Πρωταγωνιστής σε αυτό τον δρόμο, θα είναι ένα μεγάλο, αυτόνομο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ.

Μας  ενδιαφέρουν οι πολίτες. Αγωνιζόμαστε για τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, το   ΠΑΣΟΚ των πολλών.

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για να ξαναγίνει μεγάλη παράταξη και να μπει σε τροχιά κυβερνησιμότητας;

Να προτάξουμε το ενωτικό ΕΜΕΙΣ απέναντι στο μοναχικό ΕΓΩ. Να επιστρέψουμε στις ρίζες μας με σύγχρονους όρους.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο κύριος εκφραστής του δημοκρατικού χώρου και να αναδειχθεί σε κυρίαρχο  ρυθμιστή  των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό προϋποθέτει να έχει ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, με καθαρές, τολμηρές, σύγχρονες πολιτικές, για τις τομές που χρειάζεται η χώρα. Προϋποθέτει, επίσης, ότι θα έχουμε την πολιτική βούληση  για τις ρήξεις που απαιτούνται με όλα τα κατεστημένα συμφέροντα που κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξαναγίνει Κίνημα, με άνοιγμα στην κοινωνία, εξωστρέφεια και κεντρικό στόχο την ευημερία των πολλών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει υπόθεση των μελών του και των φίλων του. Γι’ αυτό λέω  ότι το πρώτο μεγάλο βήμα είναι η μεγάλη συμμετοχή στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να πυροδοτήσει μια δημοκρατική έκρηξη 

Υπάρχει χώρος στο κόμμα για τα στελέχη εκείνα που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήραν θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς, στόχο έχουμε να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Θέλουμε μαζί μας όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε όσοι έκαναν διαφορετικές επιλογές, όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, να επιστρέψουν σπίτι τους.   Θέλουμε όλους όσοι πιστεύουν ότι η προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα, έχει παρόν και μέλλον.

Θέλουμε να ανοίξουμε και να ενώσουμε αξιακά. Όχι όμως με αυτούς που μας λοιδόρησαν, που έκλεισαν το μάτι στον λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά με τους πολίτες που πιστεύουν  στη δημοκρατία. Θέλουμε μαζί μας όλους όσοι πιστεύουν στο ξεκίνημα της νέας μας μεγάλης   προσπάθειας. Όμως ξεκαθαρίζουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανέναν.

Πολλοί σήμερα ανατρέχουν στη συνεργασία που υπήρξε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, οδηγώντας σε μια άνευ προηγουμένου ανατροπή. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε το συγκεκριμένο μοντέλο να εφαρμοστεί και στο επίπεδο της Κεντροαριστεράς;  

Η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα, είχε την υπογραφή μιας πολύχρωμης προοδευτικής πλειοψηφίας, που πίστεψε στην υπέρβαση και την αλλαγή σελίδας. Και τα καταφέραμε. Μπορούμε να το πετύχουμε ξανά στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η δική μας πρόσκληση είναι στους πολίτες. Με την κοινωνία θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις. Να δημιουργήσουμε ξανά ένα πλειοψηφικό Κίνημα.

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια κορυφαία εσωκομματική διαδικασία, όμως αφορούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που βλέπουν ότι μόνο αν ξαναδυναμώσει η παράταξη μας, θα δουν προκοπή στον τόπο.

Στις 6 του Οκτώβρη θέλουμε η συμμετοχή να είναι τέτοια που θα δημιουργήσουμε συνθήκες δημοκρατικής ανατροπής.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065