Άρθρο στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”

27 Σεπτεμβρίου, 2024
Άρθρο στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”

Στοχεύουμε να βάλουμε “φρένο” στην περιθωριοποίηση των αγροτών

 

Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ,  έχει ιστορικούς δεσμούς με τους αγρότες, τον πρωτογενή τομέα, τον κάτοικο της υπαίθρου. Είναι η παράταξη αυτή που πρόσφερε ασφάλεια και σιγουριά με τα Κέντρα Υγείας, τις συντάξεις,  την ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων και συνολικά της περιφέρειας.

Θέλουμε ανάπτυξη παντού και για όλους. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε σπίτι,  στο κέντρο και στην ύπαιθρο.

Θέλουμε τους νέους να δημιουργούν  στην πατρίδα μας, να επιστρέψουν από το εξωτερικό για να κτίσουμε μαζί την Ελλάδα που όλοι λαχταράμε.

Αναδεικνύουμε  ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται  στην οικολογία και  στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην προώθηση ενός σύγχρονου αγροδιατροφικου μοντέλου, στο πάντρεμα της παράδοσης με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Οι αγρότες νοιάζονται και ελπίζουν. Θέλουν να παραμείνουν στην περιφέρεια, θέλουν  να κάνουν  όνειρα και έχουν  ελπίδες. Θέλουν να πάει ο τόπος μπροστά.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορεί να είναι οι ξεχασμένοι φτωχοί συγγενείς, όπως τους αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση  της ΝΔ. Δεν μπορεί να νοιώθουν διαρκώς ανασφάλεια.

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, οι χαμηλές τιμές, η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία ελέγχου της αγοράς απέναντι στις εναρμονισμένες πρακτικές, η φτωχοποίηση της κτηνοτροφίας και η έξαρση των ελληνοποιήσεων, η κλιματική αλλαγή.

Η ανθεκτικότητα του πρωτογενή τομέα και των αγροτών δοκιμάζεται από την έλλειψη νερού, την κακή λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και τον πολύ κακό σχεδιασμό και εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Τους αγρότες αφορά το 60% των ζημιών της κλιματικής κρίσης, η παραγωγή παραμένει απροστάτευτη και η μια κρίση διαδέχεται την άλλη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατά 18% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, γη υψηλής παραγωγικότητας χάνεται, ενώ μεγάλο τμήμα εκτάσεων χωρίς συμβουλές και καθοδήγηση αναπαράγει και, κυρίως, υποβαθμίζεται. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι απούσα. Τα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό της παραγωγής.

Η Ν.Δ. άφησε στη μοίρα του τον πρωτογενή τομέα απέναντι στην κλιματική κρίση, την επέλαση του κόστους παραγωγής και τον πόλεμο. Η δήθεν κανονικότητα, το δήθεν επιτελικό κράτος  του κ. Μητσοτάκη  δεν δίνει λύσεις στους αγρότες.

Στόχος μας είναι να βάλουμε φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση που οδηγεί στο περιθώριο τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα.

Πιστεύουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και στην αναζωογόνηση της Υπαίθρου και γι αυτό προτείνουμε την υποστήριξη επίτευξης επιχειρηματικών βιώσιμων αγροτών και βιώσιμης οικονομικά και περιβαλλοντικά ανθεκτικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας με:

  • Ισχυρά φορολογικά κίνητρα με έκπτωση φόρου καθώς και αυξημένες ενισχύσεις από τη συμμετοχή, δημιουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών. Έκπτωση από τον φόρο δαπανών και επιτοκίων δανείων για επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Έκπτωση από τον φόρο δαπανών ασφάλισης της παραγωγής απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Ενίσχυση της εισόδου των νέων γεωργών με συστηματικά και μακροχρόνια μέτρα σύνθετου χαρακτήρα
  • Παρεμβάσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής με ενίσχυση της πρόσβασης των αγροτών στις ΑΠΕ και την διασφάλιση του ανταγωνισμούστην αγορά των εφοδίων και των ζωοτροφών. Μόνιμη καθιέρωση της κατάργησης ΕΦΚ πετρελαίου και αγροτικού τιμολογίου αγροτικού ρεύματος.
  • Έλεγχος της αγοράς και προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, καθώς και των υπολοίπων από ελληνοποιήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Εκσυγχρονισμό της παραγωγής με ευρεία χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, απλοποίηση των διαδικασιών και συνολική αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στηρίζουμε  τον παραγωγικό πρωτογενή τομέα ώστε να προετοιμαστεί για την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσει τη δημογραφική απερήμωση της υπαίθρου, με:

  • Αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των αγροτών στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και ανταμοιβής των αγροτικών υπηρεσιών «άνθρακα» και οργάνωσή τους ώστε να λαμβάνουν θετικό εισόδημα από το ταμείο μείωσης του CO2.
  • Διαχείριση περιβαλλοντικού και κλιματικού κινδύνου και φυσικών καταστροφώνμε την αναβάθμιση του ΕΛΓΑ σε ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διαχείρισης κινδύνου και ασφαλίσεων.
  • Εξαρχής σχεδιασμός και εκτέλεση ενός ευέλικτου προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με προώθηση μέτρων τόσο της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών και των εκτροφών όσο και επενδύσεων και μέτρων ενεργητικής προστασίας με ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
  • Συνολικό επανασχεδιασμό της διαχείρισης της προστασίας των φυσικών αγροτικών πόρων, νερού και εδάφους,με εξυγίανση και αναβάθμιση των ΤΟΕΒ σε οργανισμούς προστασίας του αγροτικού περιβάλλοντος.
  • Ανάσχεση της δημογραφικής και κοινωνικής απερήμωσης των περιοχών της υπαίθρου, ιδίως των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών.
Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065