Συνέντευξη στο “Παρασκήνιο” και στη δημοσιογράφο Α. Καραβοκύρη

5 Οκτωβρίου, 2024
Συνέντευξη στο “Παρασκήνιο” και στη δημοσιογράφο Α. Καραβοκύρη

Τώρα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

 

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τις περιοδείες που κάνατε σε όλη την χώρα αλλά και από την βάση του κόμματος;

 Κάθε μέρα νιώθω και πιο δυνατός.

Αυτή η συνεχής επαφή με τον κόσμο της παράταξης σε όλη την Ελλάδα, είναι για μένα μια αστείρευτη πηγή ιδεών και δύναμης  για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας. Είναι αγωνία και αγώνας. Αγωνία των δημοκρατικών πολιτών για τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους.

Οι δημοκρατικοί πολίτες, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, νοιάζεται και ελπίζει. Θέλει να παραμείνει στην περιφέρεια, θέλει να κάνει όνειρα και έχει ελπίδες. Θέλει να πάει ο τόπος μπροστά. Θέλει ασφάλεια ξανά. Με αξιοπρεπείς συντάξεις και ένα σύγχρονο σύστημα υγείας.

Για να τα πετύχουμε αυτά, χρειάζεται η σημερινή αγωνία να μετατραπεί σε αγώνα. Αγώνα για την παράταξη,  αγώνα για την Ελλάδα.

Τι σας κάνει να πιστεύετε πως την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα βγει «ενωμένο και δυνατό», όπως είναι και το σύνθημα σας;

 Διεκδικώ την ηγεσία για να περάσουμε στην επομένη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική ζωή του τόπου και να ξεφύγουμε από ένα μικρό και εσωστρεφές κόμμα.

Το δικό μας το μοντέλο, είναι ένα μοντέλο που λέει ότι το ΕΓΩ τελείωσε, το ΕΜΕΙΣ κάνει τη διαφορά.

Ένα ΠΑΣΟΚ όπου όλοι θα είμαστε στρατιώτες στην πρώτη γραμμή της μάχης.  Ένα ΠΑΣΟΚ πολυφωνικό, δημοκρατικό, συμμετοχικό όπου θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Που θα έχει ως στόχο ξανά, να φέρει την  Αλλαγή.

Αυτό που σας λέω δεν είναι εξαγγελία, είναι η σημαία μου, ο λόγος για τον όποιο αποφάσισα να μπω σε αυτή τη μεγάλη και δύσκολη μάχη.  

Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στο να θέσετε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; 

Ειδικά για την παράταξη μας που έχει κατασυκοφαντηθεί και έχει τραβήξει τα πάνδεινα τα τελευταία 15 χρόνια, η άποψη μου είναι ότι δε υπάρχουν ευκαιρίες, παρά μόνο μια και μοναδική ευκαιρία που είναι τώρα.

Τώρα είναι η ευκαιρία να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία.

Τώρα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Τώρα είναι η ευκαιρία να φέρουμε στο προσκήνιο μια πολιτική  με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανθρωπιά.

Τώρα το ζητά ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα, το έχει ανάγκη.

Όλα αυτά  αξιολόγησα. Πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω και να τα  κάνω πράξη .

Γι αυτό βγήκα μπροστά, γι αυτό ζητώ την ψήφο των δημοκρατικών πολιτών όλης της χώρας.

Στο ΠΑΣΟΚ αξίζει το καλύτερο. 

Από την πρώτη στιγμή τάσσεστε ανοικτά υπέρ των συνεργασιών. Πως μπορεί το  παράδειγμα της Αθήνας να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο; 

Η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα, είχε την υπογραφή μιας πολύχρωμης

προοδευτικής πλειοψηφίας, που πίστεψε στην υπέρβαση και την αλλαγή σελίδας.

Και τα καταφέραμε. Μπορούμε να το πετύχουμε ξανά στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η δική μας πρόσκληση είναι στους πολίτες. Με την κοινωνία θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις. Να δημιουργήσουμε ξανά ένα πλειοψηφικό Κίνημα.

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια κορυφαία εσωκομματική διαδικασία, όμως αφορούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που βλέπουν ότι μόνο αν ξαναδυναμώσει η παράταξη μας, θα δουν προκοπή στον τόπο.

Όσοι πολίτες θέλουν πραγματικά να υπάρξει μια Νέα Αλλαγή, όσοι πολίτες πιστεύουν ότι η πρόοδος και η συντήρηση υπάρχουν και διαρκώς μάχονται για το ποια θα επικρατήσει, είναι μαζί μας.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί στις επόμενες εκλογές να πάρει την πρώτη εντολή . 

Παράλληλα με την εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά. Θα συνεργαστείτε με όσα στελέχη θελήσουν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ ή θα θέσετε προϋποθέσεις;

Είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Ούτε  συμφωνίες κορυφής, ούτε συγχωνεύσεις κομμάτων,  ούτε σχήματα ομπρέλα.  Εμείς θέλουμε μια πλατιά συμμαχία που θα απλωθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία  και θα στηρίξει το αίτημα για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.  Γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να φτιάξουμε μαζί τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει ξανά πρέπει να μετατραπεί σε μια μεγάλη αγκαλιά. Συμμαχία στη βάση με στόχο την μεγάλη ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Θέλουμε μαζί μας τα πρώην στελέχη που δε μας λοιδόρησαν, που δε χλεύασαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχώρισαν τη θέση τους την εποχή των μνημονίων.

Θέλουμε κοντά μας όλους όσους πέρασαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ και πιστεύουν ότι με το ΠΑΣΟΚ μπορούν να ζήσουν ξανά καλύτερες μέρες.

Οι δημότες της Αθήνας ψήφισαν τον Χάρη Δούκα για δήμαρχο κι εκείνος ίσως προκύψει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Στις 13 Οκτωβρίου θα είμαι και δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην Αθήνα νικήσαμε ολόκληρο το σύστημα Μητσοτάκη, στέλνοντας  τον Μπακογιάννη για έναν πολύ μεγάλο περίπατο. Αυτό είναι το μεγάλο μου αμάρτημα κατά τη Νέα Δημοκρατία και  δεν μπορούν να το χωνέψουν με τίποτα. Όμως, αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Η Αθήνα αλλάζει και είναι πολλά αυτά που έχουν γίνει μέσα σε μόλις λίγους μήνες παρά τα εμπόδια που μας βάζει η κεντρική εξουσία. Αυτή τη στιγμή στον Δήμο για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 26 Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν χαρτοφυλάκιο. Έχουν ρόλο και ευθύνη, όλοι. Και δίνουμε ενωμένοι την μάχη με τα καθημερινά προβλήματα της Πόλης.

Και αυτό έχω στόχο να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ.

Ένα βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι σας είναι το γεγονός πως δεν είστε εκλεγμένος βουλευτής. Το γεγονός πως δεν είστε βουλευτής και πως ταυτόχρονα έχετε πολλές υποχρεώσεις στον μεγαλύτερο Δήμο  μήπως εξυπηρετεί τη ΝΔ;

Το ΠΑΣΟΚ ακόμη και όταν είχε βρεθεί πολύ χαμηλά σε ποσοστά, είχε τα καλύτερα στελέχη. Τροφοδότησε μάλιστα  και πολλά ακόμη κόμματα. Έχουμε λοιπόν πολλά και ικανά στελέχη, που μπορούν να ανταποκριθούν στις κοινοβουλευτικές μας υποχρεώσεις, στην επαφή μας με την κοινωνία, στους δήμους, στα συνδικάτα. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η απουσία του κ. Ανδρουλάκη από τη Βουλή, όταν ήταν ευρωβουλευτής. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαμε και δεν έχουμε στίγμα και φυσιογνωμία και δεν εμφανιζόμαστε με συγκεκριμένο σχέδιο για τον τόπο.

Να μιλήσουμε για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην οικολογία και στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Μια ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει ξανά παντού. Από τις μεγάλες πόλεις, στις γειτονιές, μέχρι και στο πιο μικρό και μακρινό χωριό.

Για την αναβίωση του Κοινωνικού Κράτους, που θα αναδείξει τη δύναμη του ΕΣΥ, τις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογία και την προώθηση κινήτρων που θα δώσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ιδίως για τα νέα παιδιά.

Για ένα σύγχρονο κράτος που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την

ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, υπέρ όλων των πολιτών.

Αυτά έχει ανάγκη σήμερα ο πολίτης 

Σε περίπτωση που η ΝΔ αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο μετά τις εθνικές εκλογές, είστε διατεθειμένος να συνεργαστείτε;  

Συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ποτέ. Η Φώφη Γεννηματά είχε πει το 2016 όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριακός Μητσοτάκης:  « Με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος. Οι νεοφιλελεύθερες εξάλλου αντιλήψεις εφαρμόζονται καθημερινά. Εμείς έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε για να δυναμώσουμε το δικό μας σπίτι που είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Αυτή η δήλωση που τότε δημιούργησε αίσθηση έχει δικαιωθεί από τις πολιτικές που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια, περιγράφει απόλυτα και το σήμερα και με καλύπτει απόλυτα.

Γιατί να ψηφίσει κανείς Χάρη Δούκα;

Το διακύβευμα, το δίλημμα των εκλογών είναι ένα:  Θέλουμε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία θα νικήσει ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη; Εγώ πιστεύω ότι οι δημοκρατικοί πολίτες θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και θα  επιλέξουν το ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που θα πάρει δύναμη  και  θα δώσει δύναμη στον πολίτη, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα κυβερνήσει ξανά .

Κοιτώ τους πολίτες στα μάτια και τους λέω: Ενώνουμε δυνάμεις. Κερδίζουμε την ελπίδα.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065