Συνέντευξη στην “Αυγή”

11 Αυγούστου, 2024
Συνέντευξη στην “Αυγή”

Ποια είναι τα κεντρικά προτάγματα της υποψηφιότητας σας; 

Μπορούμε να κερδίσουμε ξανά.  Αυτό είναι το βασικό πρόταγμα.

Προτάσσουμε το ενωτικό Εμείς απέναντι στο μοναχικό Εγώ. Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει, να γίνει συλλογικό για να γίνει δυνατό. Στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα χάσει και θα αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση, που θα ασχοληθεί αληθινά με την Ελληνίδα και τον Έλληνα.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, ισονομία και ελπίδα.

Πιστεύουμε στο Κοινωνικό Κράτος, τη δύναμη του ΕΣΥ, τις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογία και την προώθηση κινήτρων, που θα προσφέρουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δίνουμε έμφαση στη γνώση και στην καινοτομία και στηρίζουμε την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην οικολογία, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στο πάντρεμα της παράδοσης με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Πιστεύουμε σε ένα σύγχρονο κράτος που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, υπέρ όλων των πολιτών.

Θέλουμε ανάπτυξη παντού και για όλους.

Ένα από τα βασικά επίδικα του προεκλογικού διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοτέλεια του κόμματος. Εσείς πώς φαντάζεστε την οικοδόμηση του αντίπαλου προς τη ΝΔ πόλου; Ως «συνεύρεση» του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα, ως μια ευρύτερη παράταξη με σπονδυλική στήλη το ΠΑΣΟΚ ή μιλάτε για μια απλή διεύρυνση μέσω στελεχών; 

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά η ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό τα λέει όλα.

Όπως στον δήμο της Αθήνας, έτσι και στην κεντρική πολιτική σκηνή, μπορούν να συναντηθούν οι προοδευτικοί πολίτες και ευρύτερες δυνάμεις που λένε ότι «δεν πάει άλλο». Οι δυνάμεις αυτές δεν παραδίδουν τα όπλα και αναζητούν µια γνήσια προοδευτική ατζέντα για τη χώρα. Όπως και στην Αθήνα, μπορούν να διαμορφωθούν συμμαχίες από τα κάτω προς τα πάνω, που θα μας υποδείξουν τον δρόμο που θα κινηθούμε.

Με την ανάδειξη ενός νέου κοινωνικού κράτους, δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας για όλους, μίας υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής, με την προώθηση καινοτόμων προοδευτικών πολιτικών παντού.

Με μια νέα πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, που δεν φοβάται να συγκρουστεί με τις ελίτ και τα καρτέλ και θα προτάξει το κοινό καλό, την προστασία των πολλών έναντι λίγων και εκλεκτών.

Με αφορμή πρόσφατη τοποθέτηση σας για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ήταν ευπρόσδεκτα στο ΠΑΣΟΚ πρώην στελέχη, ο νυν πρόεδρος σας καταλόγισε στρατηγική «συγκολλήσεων». Τι απαντάτε;  

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί ξανά να ενώσει. Να ξαναφέρει την ελπίδα. Είναι κοντόφθαλμο να μιλάς για συγκολλήσεις.

Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες, εκείνους που πιστεύουν σε μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θέλουμε κοντά μας όλους όσοι πέρασαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ και πιστεύουν ότι με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ζήσει ξανά η χώρα καλύτερες μέρες.

Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες που πιστεύουν στη δύναμη της νέας γενιάς που ξενιτεύτηκε προκειμένου να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Θέλουμε οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω. Να έρθουν εδώ να κτίσουμε μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι. Αυτή τη γενιά την έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη.

Θέλουμε μαζί μας όσους είναι προοδευτικοί στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια και δεν αντέχουν άλλο μια πολιτική που έχει καταντήσει την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης.

Θέλουμε μαζί μας και πρώην στελέχη που δεν μας λοιδόρησαν, που δεν χλεύασαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχώρισαν τη θέση τους, την εποχή των μνημονίων.

Το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει ξανά πρέπει να εξελιχτεί σε μια μεγάλη αγκαλιά που θα συγκεντρώσει όλους όσοι πιστεύουν ότι η προοδευτική παράταξη έχει παρελθόν, παρόν και κυρίως μέλλον.

Η προεκλογική συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ αφορούσε εξαρχής και πρωτίστως στην κεντροαριστερά. Εκτιμάτε ότι τώρα μπαίνει στη συζήτηση η κεντροδεξιά προοπτική για το ΠΑΣΟΚ; Πολλοί θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει δια της υποψηφιότητας της κ. Διαμαντοπούλου. Συμφωνείτε; 

Όλοι οι υποψήφιοι θα αναδείξουν την ατζέντα τους. Έχουμε άλλωστε μπροστά μας πολύ χρόνο για να τα συζητήσουμε όλα. Εμείς υπερασπιζόμαστε την προοπτική μας και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ενώ δεν υπήρξε ποτέ κεντροδεξιό κόμμα, ανέπτυξε μια τέτοια δυναμική και προχώρησε σε τόσο μεγάλες τομές, που κέρδισε ακόμη και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Η Νέα Δημοκρατία  ανέδειξε υποτίθεται μία κεντροδεξιά ατζέντα, ενώ στην πράξη με το δήθεν επιτελικό κράτος, την παραχώρηση του δημόσιου πλούτου σε λίγους και ισχυρούς, την ακρίβεια και την επιδοματική πολιτική, εξελίχθηκε σε μια υπέρ συγκεντρωτική και συντηρητική κυβέρνηση.

Εμείς θέλουμε μαζί μας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να  στείλει το σύνθημα της αντεπίθεσης, να ενώσει δυνάμεις, να προσφέρει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και να πει ξανά: Ελλάδα Πάμε!

Τι θα λέγατε σε όσους υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη αδυναμία της υποψηφιότητας σας για το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ είναι ότι είστε δήμαρχος Αθηναίων; 

Είναι δύναμη και όχι αδυναμία. Το να “κάτσει στα αυγά του ο Δήμαρχος” είναι μια βαθιά συντηρητική άποψη, που τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά από την ΝΔ.

Όσοι το αναπαράγουν αυτό έχουν στο μυαλό τους ακόμα το παραδοσιακό μοντέλο ηγεσίας. Του ηγέτη «πατερούλη» που κυβερνάει συγκεντρωτικά. Το βλέπουμε αυτό το φθαρμένο μοντέλο αυτή τη στιγμή να υιοθετείται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όμως ο κόσμος αλλάζει.

Το νέο μοντέλο ηγεσίας χρειάζεται έναν επικεφαλής που μπορεί να αποκεντρώνει την εξουσία. Χρειάζεται έναν επικεφαλής που δίνει αρμοδιότητες και λόγο με γνώμονα ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα αναμορφώσει τη λειτουργία και την εικόνα της πόλης, του κόμματος, της χώρας.

Το νέο μοντέλο διοίκησης χρειάζεται έναν επικεφαλής που μπορεί να ενώσει δυνάμεις. Αυτό θέλω να κάνω και για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θέλω να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί για την Ελλάδα!

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065