Εμμονή στο λάθος
Αν η Αττική δεν είχε χάσει περισσότερο από το 1/3 των δασών και των δασικών της εκτάσεων, αν κάθε καλοκαίρι αρκετές δεκάδες άνθρωποι δεν καίγονταν τα σπίτια τους, αν κάποιοι συμπολίτες μας επίσης κάθε χρόνο – παρά τα προειδοποιητικά μηνύματα του 112 – δεν έχαναν την ζωή τους στις πυρκαγιές, τότε θα μιλούσαμε για φάρσα. Στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου, ο πρωθυπουργός και ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός δηλώνουν πανέτοιμοι για τα δύσκολα. Στο μέσον του καλοκαιριού, και εν μέσω πυρκαγιών, δηλώνουν με ευαρέσκεια ότι έκαναν το καλύτερο δυνατόν, αλλά δεν ήταν και όλα τέλεια. Προς το τέλος του καλοκαιρού υπόσχονται βελτιώσεις – ενίοτε νομοθετούν συνήθως προς την λάθος κατεύθυνση – μέχρι την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, που γινόμαστε και πάλι θεατές στο ίδιο έργο.
Και το φετινό καλοκαίρι, δυστυχώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το βαρύ κλίμα που προκάλεσαν οι φωτιές στην βορειοανατολική Αττική, έγινε ακόμα βαρύτερο από τις ανάλγητες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και υπουργών του. Αφού μας είπαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν έγινε και καμιά μεγάλη καταστροφή, την προηγούμενη Τρίτη αυτοεπαινέθηκαν για την επιτυχία της «επιτυχούς συλλογικής δράσης» και για το «πετυχημένο δόγμα της γρήγορης πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς». Οι μαυρισμένοι ορεινοί όγκοι της βορειανατολικής Αττικής και τα γλυμμένα από τη φωτιά σπίτια ακόμα και στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, δείχνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής
Φέτος η Ελλάδα διαθέτει – αναλογικά – έναν από τους μεγαλύτερους εναέριους πυροσβεστικούς στόλους στον κόσμο, καθώς και από τα πολυπληθέστερα – επίσης αναλογικά – Πυροσβεστικά Σώματα. Δαπανά περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ για την δασοπυρόσβεση.
Όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μια νέα καταστροφή.
Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, φοβάμαι και ότι δεν θέλει. Γιατί πώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την εμμονή της σε ένα αποτυχημένο δόγμα στο τρίπτυχο διαχείριση δασών – πρόληψη – δασοπυρόσβεση : Παντελής έλλειψη διαχείρισης των δασών, ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα πρόληψης, λάθος μοντέλο δασοπυρόσβεσης καθώς υποτιμά εμμονικά την πανθομολογούμενη παραδοχή ότι οι φωτιές σβήνουν από εδάφους και όχι από αέρος.
Είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή δόγματος, με αφετηρία τον αναπροσανατολισμό των πόρων. Δεν μπορεί το 85% των πόρων να διατίθεται στην δασοπυρόσβεση και μόλις το 15% στην πρόληψη. Δεν μπορεί οι δασικές υπηρεσίες να παραμένουν αποδυναμωμένες και αποκλεισμένες – ουσιαστικά – από τα δάση.
Όμως, ακόμη και αν αύριο αλλάζαμε το δόγμα της δασοπροστασίας θα απαιτούσε χρόνο για να αποδώσει. Για να προλάβουμε την επόμενη αντιπυρική περίοδο, απαιτείται η λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής:
· Η δημιουργία ειδικού, καλά εκπαιδευμένου Σώματος που θα μπαίνει στα δάση και θα σβήνει φωτιές.
· Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μεταξύ περιαστικών δασών και οικιστικού ιστού.
· Η ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των 500 δασοφυλάκων και δασονόμων.
· Η προτεραιοποίηση των πιο ευάλωτων δασών, για να εφαρμοστεί από φέτος σχέδιο διαχείρισης τους.
Ανέλαβα την πρωτοβουλία, να επεξεργαστούμε σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και φορείς για την προστασία των δασών, ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της Αττικής, που βεβαίως θα αφορά και την προστασία των οικοσυστημάτων της. Ήδη είχαμε τις πρώτες συζητήσεις με κορυφαίους επιστήμονες, ακούσαμε τις σκέψεις και τις προτάσεις τους. Συνεχίζουμε, επιδιώκουμε να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότεροι, με στόχο να καταρτίσουμε ένα σχέδιο νόμου που το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στην Βουλή.
Είναι θέμα ευθύνης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πολίτες.
Γιατί η Αττική και η χώρα δεν αντέχουν άλλες μεγάλες απώλειες. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε αδύναμη να διαχειριστεί τους πραγματικούς κινδύνους. Διαχειρίζεται μόνο τις κρίσεις που η ίδια δημιουργεί με τις πολιτικές της.