12. ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

2 Σεπτεμβρίου, 20240
12. ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

*Κεντρική επιλογή μας η προστασία της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ασκεί εξωτερική πολιτική αξιών. Οφείλουμε, όμως, να μην αγνοούμε την αναθεωρητική πολιτική και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, όπως αυτές εκδηλώθηκαν με το Τουρκολυβικό μνημόνιο, τις διακηρύξεις περί Γαλάζιας πατρίδας κ.ά, όπως και πρόσφατα, τις προκλήσεις στην Κύπρο.

*Η Κυβέρνηση της Ν.Δ φέρει βαρύτατες ευθύνες για την αδράνειά της, η οποία αποθρασύνει την Τουρκία.

Χρειάζεται σταθερή επιμονή στις εθνικές κόκκινες γραμμές και αξιοποίηση όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών συμμαχιών μας, ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία στον σεβασμό των συνθηκών και του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα απαιτείται ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας, με στοχευμένες κινήσεις εξοπλισμών, που συνδέονται, όμως, άμεσα και με την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας.

*Επιδιώκουμε την επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία – την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ – με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας,  με κοινή προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης.

*Η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού είναι κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Επιδιώκουμε την επίλυσή του ως πρόβλημα και όλης της Ευρώπης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής.

*Στηρίζουμε  την διεύρυνση της Ε.Ε. ως προϋπόθεση δημοκρατίας, σταθερότητας, ειρήνης.

Προϋπόθεση της συμφωνίας μας για  την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αποτελούν τόσο ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όσο και η επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την συνθήκη των Πρεσπών και την απαράδεκτη στάση της νέας Κυβέρνησης του κράτους της Βορείου Μακεδονίας.

Η χώρα μας δεν πρέπει να εγκαταλείψει το δικαίωμα του veto σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όσο τουλάχιστον δεν υπάρχουν στην Ε.Ε σαφείς κανόνες και μηχανισμοί για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων μιας χώρας-μέλους.

 

*Η άσκηση της εθνικής μας πολιτικής συνδέεται άμεσα σήμερα με την απεξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου (με ανάπτυξη των ΑΠΕ) και την δραστική μείωση των μαζικών εισαγωγών βασικών προϊόντων διατροφής (με ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής).

——— • ——— • ——— • ———

*Αγωνιζόμαστε για μια ομοσπονδιακή, δημοκρατική και συμμετοχική Ευρώπη, με την Ελλάδα στον κεντρικό πυρήνα της. Μια Ευρώπη που εγκαταλείπει οριστικά τις συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας και στηρίζεται σε ένα νέο πράσινο και προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο. Με αύξηση του Προϋπολογισμού της Ε.Ε στο 4% του Α.Ε.Ε, ώστε να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Με την έκδοση ευρωομολόγου για ενιαία αμυντική πολιτική, καθώς και την ενδυνάμωση κοινωνικών πολιτικών αλληλεγγύης.

Με ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας.

Με κοινές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την τεχνολογική προσαρμογή, για την υγεία, την κατοικία, την στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Με τολμηρές πολιτικές που θα δώσουν τέλος στους φορολογικούς παράδεισους και στην ασυδοσία των ισχυρών πολυεθνικών και των καρτέλ.

Με μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε συνδυασμό με ενίσχυση των δράσεων και χρηματοδοτήσεων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων και αναβάθμιση των δικτύων της ενέργειας.

——— • ——— • ——— • ———

*Δίκαιη κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού. Δεν μπορεί πια οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου – και κυρίως η χώρα μας – να υφίστανται όλο το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η φύλαξη των συνόρων μας από την δράση των διακινητών της παράνομης μετανάστευσης, με την συμβολή και της Frontex , είναι βασική επιλογή μας.

Συμβάλετε με τις απόψεις σας στις θέσεις μας

Σχολιάστε αυτή τη διαβούλευση

0 Σχόλια
Πιο παλαιά
Πιο πρόσφατα Με τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Προβολή όλων των σχολίων
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065