Συνέντευξη στην “Εδεσσαϊκή”

11 Σεπτεμβρίου, 2024
Συνέντευξη στην “Εδεσσαϊκή”

Τι σας ώθησε, κυρίως, στην απόφαση να διεκδικήσετε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές και ενώ διανύετε μόλις τους πρώτους μήνες της θητείας σας ως Δήμαρχος Αθηναίων και γιατί, κατά τη γνώμη σας, κρίνεται αναγκαία, στην παρούσα φάση, η αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα και η στήριξη της δικής σας υποψηφιότητας;

Οι στιγμές δεν μας ρωτάνε. Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές  – εντός και εκτός Ελλάδας – είναι ξεκάθαρο. Χάθηκε η εμπιστοσύνη στα κόμματα γιατί τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί. Η ανισότητα μεγαλώνει μαζί με την ανασφάλεια και την απογοήτευση.

Δεν αρκεί να φύγει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης από την εξουσία. Τα προβλήματα έχουν ριζώσει. Θέλουμε μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης με σχέδιο, αλλά και κοινωνική ειρήνη. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. Ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας του κράτους.

Το υδροκέφαλο Κράτος με έναν Πρωθυπουργό – Πατερούλη είναι πλέον ανεπαρκές και επικίνδυνο. Τα κλειστά συστήματα υπηρετούν μόνο τους βολεμένους και την οικογενειοκρατία.

Έθεσα, λοιπόν, υποψηφιότητα για να δυναμώσει η φωνή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων. Για να κάνουμε πράξη την αποκέντρωση. Για να ασχοληθούμε επιτέλους με την ξεχασμένη Περιφέρεια. Γιατί χρειαζόμαστε ένωση και σύνθεση και όχι διχασμό και απομόνωση.

Αυτό έχω στόχο να κάνω στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό θέλω όλοι μαζί να καταφέρουμε και για την Ελλάδα.

Σε σχέση με όσα έχουν λεχθεί, τους τελευταίους μήνες, για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου στην Κεντροαριστερά απέναντι στην Ν.Δ. του Μητσοτάκη, ποιά είναι η δική σας ξεκάθαρη θέση; Πιστεύετε ότι τα κόμματα του χώρου θα πρέπει να διατηρήσουν την αυτονομία τους με το ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, λόγω ιστορικής βαρύτητας;

Το ΠΑΣΟΚ, έχει ένα πολύ δυνατό όνομα και βαθιές ρίζες.

Είμαι βέβαιος πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και πως έχει ιστορική ευθύνη να το κάνει.

Το  ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που αξιακά θα κάνει ένα μεγάλο κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες που δεν μας πλήγωσαν, δεν έκλεισαν το μάτι στο λαϊκισμό, άλλα που θέλουν να βρεθούν μαζί μας στην πρώτη γραμμή, στρατιώτες και όχι στρατηγοί.

Όσοι πολίτες επιθυμούν πραγματικά να υπάρξει μια νέα Αλλαγή, όσοι πολίτες πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά με προοδευτικές πολιτικές, όσοι πολίτες πιστεύουν ότι η πρόοδος και η συντήρηση υπάρχουν και διαρκώς μάχονται για το ποια θα επικρατήσει, θέλουμε να είναι μαζί μας.

Παρά την κυβερνητική φθορά που υφίσταται η Ν.Δ., ποιοί, κατά τη γνώμη σας, είναι οι λόγοι που το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πιστωθεί ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της δυσαρέσκειας, στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Είναι περισσότερο θέμα ηγέτη ή έλλειψης πειστικών προγραμματικών θέσεων;

Μιας και γιορτάσαμε πρόσφατα τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ θέλω να θυμίσω ότι η δημιουργία του ήταν μία πολιτική επανάσταση. Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για Κίνημα και όχι για κόμμα. Αυτό ήταν μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις όχι μόνο απέναντι στη συγκεντρωτική, πελατειακή δεξιά αλλά απέναντι και στην πάρα πολλές φορές δογματική αριστερά.

Το μεγάλο διακύβευμα λοιπόν είναι εάν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας με σύγχρονους όρους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να εμπνεύσουμε ξανά τον πολίτη να πιστέψει ξανά στην πολιτική, να μπορούμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια, να απαντήσουμε στα συγκεκριμένα προβλήματα που τον βασανίζουν, να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις που θα δίνουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα.

Γι’ αυτό θέλω ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό, ενωτικό και πρωτίστως συνδεδεμένο με την κοινωνία.

Θεωρείτε ότι είναι εφικτό και ρεαλιστικό για την Ελλάδα, ένα εναλλακτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης, με περισσότερο κοινωνικό κράτος, σε σχέση με τον σημερινό “μονόδρομο” της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας στην αγορά και της έμφασης στις ιδιωτικοποιήσεις;

Φυσικά και γι’ αυτό θα παλέψω. Θα κάνω ανένδοτο για το ΕΣΥ. Θα σπάσουμε το καρτέλ στην ενέργεια.

Το δικό μας πρόγραμμα έχει στο επίκεντρο το Κοινωνικό Κράτος, με ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ, με παροχή κινήτρων που θα προσφέρουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην οικολογία και στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην προώθηση ενός σύγχρονου αγροδιατροφικου μοντέλου, στο πάντρεμα της παράδοσης με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Πιστεύουμε σε ένα σύγχρονο κράτος που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, υπέρ όλων των πολιτών. Θέλουμε ανάπτυξη παντού και για όλους.

Για να αλλάξουμε, λοιπόν,  την πορεία της χώρας, πρέπει όλοι να πάμε να ψηφίσουμε στις 6 του Οκτώβρη.

Πιστεύετε ότι λείπει σήμερα από την κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. η βούληση για την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας και δη της ακριτικής Ελλάδας, ώστε να μη μαραζώνει και να ερημώνει σταδιακά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Από την κυβέρνηση λείπει πρωτίστως η διάθεση να συγκρουστεί με τα εδραιωμένα συμφέρονται και τις ελίτ.

Το ζητούμενο δεν είναι, λοιπόν, να αλλάξεις την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά το σύστημα διακυβέρνησης, να συγκρουστείς με τα καρτέλ, με όλες εκείνες τις δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια νέμονται την εξουσία και κατασπαταλούν ευρωπαϊκά και δικά μας χρήματα.

Θα σας πω 2 νούμερα για να έχετε την εικόνα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 32 δισεκατομμύρια, 1% πάει για την ανθεκτικότητα. Ειδικά η Περιφέρεια που έχει πρόβλημα με το νερό, την ξηρασία, τη λειψυδρία, με τον πρωτογενή τομέα, με τα σημαντικά έργα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και πρέπει να προχωρήσουν, δε θα πάρει τίποτα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γι’ αυτό και λέω ότι το δικό μου σχέδιο περιλαμβάνει ρήξεις και τομές, ώστε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να έχουν ελπίδα και προοπτική. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, ισονομία και σιγουριά, ξανά.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065