Συνέντευξη στο “Reporter.gr” και στον δημοσιογράφο Σ. Πολυχρονόπουλο

30 Σεπτεμβρίου, 2024
Συνέντευξη στο “Reporter.gr” και στον δημοσιογράφο Σ. Πολυχρονόπουλο

Η υποψηφιότητά σας προκάλεσε εξ αρχής αντιδράσεις, καθώς κρίθηκε ότι η απόφασή σας αυτή βάζει σε δεύτερη μοίρα το δήμο της Αθήνας. Ευρισκόμενοι πια στην τελική ευθεία, μπορείτε να παρουσιάσετε το σχέδιό σας με το οποίο θα είστε αποτελεσματικός και στους δύο ρόλους; Θα υπάρξει κάποιο πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου;

Oι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ . Μια ματιά στο πολιτικό σκηνικό αρκεί για να αναδειχθεί η σημασία τους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί, το αποδεικνύει καθημερινά και οι πολίτες αναζητούν διέξοδο και ελπίδα.  Υπάρχει λοιπόν, ένα δίλημμα. Θα γίνουμε, εμείς, το ΠαΣοΚ, η ελπίδα που αναζητούν οι πολίτες; Πρέπει να απαντήσουμε στις 6 Οκτωβρίου. Θέλουμε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία θα νικήσει ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη;

Ναι, θα είμαι αποτελεσματικός και στους δύο ρόλους. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν διοικώ   με τη λογική του ενός ανδρός αρχή, να περνάνε τα πάντα από ένα πρόσωπο. Λειτουργώ με τη λογική της ομάδας. Και δεν είναι θεωρία ότι ξέρω να φτιάχνω ομάδες, είναι πράξη καθημερινή στο δήμο της Αθήνας. Μια ομάδα 26 ανθρώπων, το 60% των οποίων είναι γυναίκες. Έχουν όλοι ρόλο κι ευθύνη με συγκεκριμένες αρμοδιότητες,  δουλεύουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο και φέρνουν αποτελέσματα.  Έτσι θα λειτουργήσει το ΠΑΣΟΚ. Έτσι θα κυβερνήσουμε τη χώρα.

Μία ακόμη «αδυναμία» που εντοπίζεται στην υποψηφιότητά σας είναι το γεγονός ότι δεν είστε βουλευτής. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ότι το πλήρωσε αυτό στις προηγούμενες εθνικές εκλογές που ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εκτός Βουλής. Τι απαντάτε σε αυτό και πείτε μας αν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εφόσον εκλεγείτε.

Αυτό πλήρωσε στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ; Ότι δεν ήταν ο κ. Ανδρουλάκης στη Βουλή;  Δεν πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ την αμφίθυμη στάση του, το θολό του στίγμα σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα; Δεν πλήρωσε την αδυναμία του να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και πειστικό σχέδιο για την πορεία της χώρας; Δεν πλήρωσε την αδυναμία του να εμπνεύσει τους πολίτες, να επανασυνδεθεί με την κοινωνία, να ξαναφτιάξει  ζωντανές και παρεμβατικές τοπικές οργανώσεις;  To ΠΑΣΟΚ δεν πήρε τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, όπως είχε βάλει στόχο ο κ. Ανδρουλάκης γιατί δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε δυναμική. Γι’αυτό και η πλειοψηφία της βάσης της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, πιστεύει όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις ότι το πρώτο βήμα για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να μπει σε κυβερνητική πορεία είναι να αλλάξει ηγεσία.  Όσο για τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλες οι προτάσεις μου θα παρουσιαστούν στην ώρα τους, στα όργανα του κόμματος.

Στα θετικά που γράφονται και ακούγονται για εσάς είναι η εκλογική σας νίκη έναντι του Κώστα Μπακογιάννη, που σας δίνει ένα παράσημο ότι μπορείτε να τα καταφέρετε απέναντι στην οικογένεια Μητσοτάκη. Ποιο είναι το πλάνο σας, όμως, πώς θα νικήσετε το Μητσοτάκη;

Στην Αθήνα δε νικήσαμε τον κ. Μπακογιάννη. Νικήσαμε ολόκληρο το σύστημα Μητσοτάκη. Για αυτό βλέπετε την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου να δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας. Από τη μια στραγγαλίζει καθημερινά την Αυτοδιοίκηση, επιδιώκει να μετατρέψει τους δημάρχους σε ζητιάνους και από την άλλη βάζει τα διαφορά φερέφωνα της να «κλαίνε» που η Αθήνα ήταν Όσλο επί Μπακογιάννη και ο Δούκας την έκανε Καμπούλ. Για αυτό λέω ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα είναι νίκη και της Αυτοδιοίκησης.

Το θέμα μας, λοιπόν, δεν είναι να αλλάξουμε τον κ.Μητσοτάκη αλλά το σύστημα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε μία ισχυρή  τοπική αυτοδιοίκηση που θα στηριχθεί πάνω της το νέο αποκεντρωμένο κράτος. Θέλουμε σπάσουμε τα καρτέλ για να μην κάνουν πάρτι με τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των πολιτών. Ούτε θα παρακολουθούμε, άπραγοι, το πάρτι των υπερκερδών των τραπεζών και των προκλητικών μπόνους των στελεχών τους επειδή κατάφεραν και μέσα από απαράδεκτες χρεώσεις στους πολίτες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Όπως, ακριβώς, τις έχασε στην Αθήνα. Από ένα μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα που θα συσπειρωθεί γύρω από ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα αλλαγής πλεύσης της χώρας μας.  Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα στη βάση της δημοκρατικής παράταξης και αύριο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Σε επίπεδο συμμαχιών ποιο είναι το πλάνο σας με δεδομένο και τον εκλογικό νόμο που δεν δίνει μπόνους σε συνασπισμούς κομμάτων; Υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά ή ακόμα και την Πλεύση Ελευθερίας; 

Ο δικός μου στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες. Να τους πείσει ότι μπορεί να εγγυηθεί μια νέα πορεία για τη χώρα με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και λιγότερες κοινωνικές ανισότητες. Ότι θα διασφαλίσει, για όλους, μια αξιοπρεπή καθημερινότητα, με δωρεάν δημόσια παιδεία και ένα ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας. Ο δικός μου στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τα υπόλοιπα περί κοινής καθόδου, συγχωνεύσεων, συνεργασιών και συγκυβερνήσεων είναι για να γράφονται σενάρια και να παίζονται διάφορα παιχνίδια. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει και δεν απασχολεί το μυαλό μου.  Είμαι και παραμένω προσηλωμένος στο στόχο να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία και να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ  πρωταγωνιστή της νέας μεγάλης Αλλαγής που θέλουν οι πολίτες και έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065