Συνέντευξη στο “Political” και στον δημοσιογράφο Α. Αντωνόπουλο

2 Οκτωβρίου, 2024
Συνέντευξη στο “Political” και στον δημοσιογράφο Α. Αντωνόπουλο

Ας χωνέψουν επιτέλους την ήττα τους στην Αθήνα

 

Τώρα που έχει «κάτσει η σκόνη» από το ντιμπέιτ, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά συμπεράσματα που έχετε βγάλει;

Το ντιμπέιτ αποτέλεσε, αναμφίβολα, ένα θετικό γεγονός το οποίο παρακολούθησαν με ενδιαφέρον εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Υπήρξε, επί 3 ώρες, μια ζωντανή διαδικασία που οφείλεται και στην καινοτομία του απευθείας διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Είναι κάτι που ήθελα και το επεδίωξα από την αρχή. Είμαι της άποψης ότι οι παράλληλοι μονόλογοι δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι βοήθησε τους πολίτες να αποκτήσουν ξεκάθαρη άποψη για τις θέσεις και τις προτάσεις όσων διεκδικούμε την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης. Και πιστεύω ότι ανέδειξε και το δίλημμα απέναντι στο οποίο θα βρεθούν οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου. Θέλουμε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία θα νικήσει ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη;  Τι πιστεύω;  Ότι ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης με τη μαζική συμμετοχή και τις επιλογές του θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην κλειστή παρέα του κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ. Ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης των λίγων έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Αθήνας που σας ψήφισαν για τον Δημαρχιακό θώκο;

Στους δημότες της Αθήνας που με τίμησαν με την ψήφο τους, σε όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους θέλω να επισημάνω δύο πράγματα. Το πρώτο, είναι ότι αν ο κόσμος επιλέξει να ηγηθώ της δημοκρατικής παράταξης δεν θα έχω δύο ρόλους που θα συγκρούονται μεταξύ τους αλλά δύο ρόλους που ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλο. Δεν θα έχουμε, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή να κάνουμε με ένα ελληνικό παράδοξο αλλά με ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το δεύτερο, το έχω επισημάνει πολλές φορές.  Όλες οι υποσχέσεις που έχουμε δώσει, το πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει για την Αθήνα θα υλοποιηθεί πλήρως. Θα τα καταφέρω, όπως λένε, να κρατήσω δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;  Βάσιμο το ερώτημα αλλά για αυτούς που έχουν μάθει να διοικούν με βάση το μοντέλο του ενός ανδρός αρχή.  Εγώ, όμως, πιστεύω και εφαρμόζω ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης που δε στηρίζεται στον έναν,  αλλά στις δυνατότητες των πολλών, της ομάδας. Ρίξτε μια ματιά στο δήμο Αθηναίων. Για πρώτη φορά έχουμε 26 δημοτικούς συμβούλους, που έχουν όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη. Είναι αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και ο καθένας και καθεμία είναι ηγέτης στον τομέα παρέμβασής του. Στην Αθήνα γίνεται ένα σπουδαίο έργο, το οποίο δεν πρόκειται να κρύψει η φτηνή προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου. Ας χωνέψουν επιτέλους την ήττα τους, γιατί έρχεται κι άλλη.

Μια πτυχή της κριτικής που οι συνυποψήφιοι σας επιχειρούν να σας ασκήσουν είναι ότι θα επιχειρήσετε να “συριζοποιήσετε” το ΠΑΣΟΚ . Τελικά πόσο ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί να χωρέσει στο ΠΑΣΟΚ;

Το πόσο ΣΥΡΙΖΑ χωράει το ΠΑΣΟΚ ας το απαντήσουν όσοι έβαλαν στα ψηφοδέλτια μας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή έβγαιναν χαμογελαστοί φωτογραφίες με στελέχη που στο παρελθόν είχαν εκφραστεί απαξιωτικά για την παράταξη μας. Το έχω υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους. Δεν πρόκειται να γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για στελέχη που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα για μια καρέκλα. Ξεκάθαρες κουβέντες. Όποιος ψηφίσει Χάρη Δούκα, βγαίνει Χάρης Δούκας. Και ο Χάρης Δούκας ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ.  Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ξανά η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται γι’ αυτό να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Το τονίζω, στην κοινωνία. Θέλουμε οι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες που πιστεύουν στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στη λογοδοσία και στη διαφάνεια να έρθουν μαζί μας, στις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε για να ξαναφέρουμε την ελπίδα στη χώρα μας. Όποιος είναι της άποψης ότι δεν πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία αλλά να μείνουμε ταμπουρωμένοι στα κομματικά μας τείχη, ας βγει να το πει δημόσια.

Θεωρείτε ότι η παρούσα πολιτική συγκυρία αποτελεί και τη τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ ώστε να ξαναμπεί σε κυβερνητική τροχιά; 

Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο προσωπείο να φορέσει. Ο κόσμος βλέπει πια το πραγματικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Κατάλαβε ότι η κεντρώα ρητορική του δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα τέχνασμα. Οι πολιτικές που εφαρμόζει, ξεκάθαρα, ευνοούν τους λίγους και κάνουν πιο δύσκολη τη θέση των πολλών. Ο βαθμός απαισιοδοξίας που υπάρχει  είναι μεγάλος.  Έχει χαθεί η ελπίδα στην κοινωνία. Αυτός ο κατήφορος θα πρέπει να σταματήσει. Και αν δεν τον σταματήσουμε, εμείς, τώρα, ποιος θα το κάνει;  Υπάρχει, λοιπόν μια ακόμα ευκαιρία για μας, που αυτή τη φορά δεν πρέπει να τη σπαταλήσουμε. Με ρωτάτε αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ. Θα σας απαντήσω με την επισήμανση που έκανε ο Κώστας Σημίτης. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και σε δημόσιες παρεμβάσεις του αφήνει υπονοούμενα ότι κάποιοι υπονόμευσαν το έργο του είτε πως του την είχαν “στημένη”. Τι λέτε επ αυτών των ισχυρισμών;

Λέω ότι δεν με αφορούν. Αλλά δεν είναι προτιμότερο ο κ. Ανδρουλάκης αντί να αφήνει υπονοούμενα να δώσει ονόματα και διευθύνσεις; Για να ξέρουμε για ποιους μιλάμε. Στη δική μου στάση απέναντι στην παράταξη μας, δεν χωρά ούτε υποψία υπονόμευσης. Η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια είναι κρυστάλλινη. Ήμουν Γραμματέας του τομέα ενέργειας με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, στα πιο δύσκολα και κάναμε πολλή δουλειά. Και συνέχισα σαν Γραμματέας στον τομέα ενέργειας με τον Νίκο Ανδρουλάκη, και παλέψαμε μέσα στον ενεργειακό πόλεμο.  Έβαλα πλάτη σε μια δύσκολη μάχη, της Αθήνας, την οποία όλοι σχεδόν την είχαν χαμένη από χέρι.  Καταφέραμε να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη  όχι απέναντι στον Μπακογιάννη αλλά απέναντι σε ολόκληρο το σύστημα Μητσοτάκη.  Έχω αποδείξει ότι ήμουν και θα  είμαι στρατιώτης στην πρώτη γραμμή. Είτε είμαι πρόεδρος είτε όχι.

Υπάρχουν περιθώρια αρμονικής συνεργασίας με τον κ. Ανδρουλάκη την επομένη των εκλογών;

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, για μένα, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέση μου, και το έχω αποδείξει στον δήμο, ότι κανείς δεν περισσεύει. Να ενώσω δυνάμεις θέλω, σε κάθε περίπτωση. Δεσμεύομαι για αυτό. Όπως και δεσμεύομαι ότι, εάν ο κόσμος με επιλέξει για νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις εκλογές, η πρώτη μου κίνηση θα είναι να καλέσω όλους τους συνυποψήφιούς μου και να αποφασίσουμε μαζί για τις πρώτες κρίσιμες δράσεις και παρεμβάσεις για να χτυπήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη. Και να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.

Η ρευστότητα που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό έχουν στρέψει το ενδιαφέρον -και δημοσκοπικά- στο ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν για να μην “μηδενιστεί” και πάλι το κοντέρ;

Το 2021, 270.000 πολίτες πήραν μέρος στην εκλογική μας διαδικασία για να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Τους ξεχάσαμε. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε το λάθος που είχε καταλογίσει στην Φώφη Γεννηματά. Δεν έκανε τις κινήσεις που έπρεπε για να αισθάνονται ότι όλοι όσοι μας εμπιστεύθηκαν μπορούν να έχουν παρέμβαση και φωνή, όπου και αν βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Αν με τιμήσει ο κόσμος ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω είναι να γυρίσω όλη την Ελλάδα και να έλθω σε επαφή με αυτούς τους πολίτες. Να τους καλέσω να ανασυστήσουμε το ΠΑΣΟΚ να ζωντανέψουμε τις οργανώσεις του παντού.

Το 2021 οι πολίτες ζήτησαν το ΠΑΣΟΚ να γίνει ένα ανοιχτό θεσμικό κόμμα. Αυτό το κόμμα δεν έκανε ποτέ την εμφάνιση του στην πολιτική σκηνή. Οι τοπικές μας οργανώσεις μας παρέμειναν χωρίς ουσιαστικό ρόλο, τα κεντρικά όργανα, πολυπληθή και αργοκίνητα συνεδρίαζαν περισσότερο για την τιμή των όπλων και λιγότερο για να παράξουν θέσεις και γραμμή πλεύσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα να δίνουμε ένα θολό στίγμα και έχουμε μια αμφίθυμη στάση και αυτό μας στοίχισε εκλογικά.

Δεν μπορεί ένα κόμμα να μπει σε τροχιά εξουσίας χωρίς καθαρές θέσεις και ξεκάθαρες κουβέντες. Και δεν μπορεί αυτές οι θέσεις να μην είναι αποτέλεσμα ενός εσωτερικού διαλόγου στα όργανα μας, αλλά αποφάσεις μιας κλειστής ομάδας προσώπων της αρεσκείας του εκάστοτε προέδρου. Αυτά τα λάθη τα πληρώσαμε και δεν πρόκειται να τα επαναλάβουμε.

Και κάτι που αφορά τους δημότες της Αθήνας. Υπάρχει τρόπος να δοθεί ξανά σε κυκλοφορία η Βασ. Όλγας;

Η θέση μου είναι ότι η Βασιλίσσης Όλγας πρέπει να ανοίξει. Μας είχαν πει ότι έχουν  βρεθεί αρχαία, ότι βρίσκονται εκεί μια βίλα και ένα λουτρό. Περιμένουμε να δούμε αν θα αποκαλυφθούν ή όχι. Μπορεί ο δρόμος να ανοίξει, εάν λυθεί το θέμα με τα αρχαία. Έτσι κι αλλιώς, ο σχεδιασμός είναι να υπάρχει ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Αποφασίσαμε μάλιστα στο δημοτικό μας συμβούλιο, πριν λίγες μέρες, να στείλουμε μία διαπαραταξιακή επιτροπή, για να ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει και πότε επιτέλους θα ανοίξει ο δρόμος.  Δεν είναι στο δικό μου χέρι. Και αυτό αν θέλετε είναι και ο πυρήνας του προβλήματος. Ότι είναι ένας δρόμος στην Αθήνα και τον ελέγχει μια εταιρεία η Ανάπλαση Α.Ε. στην οποία δεν συμμετέχει η Αθήνα και ότι περιμένουμε 9 μήνες τώρα για να δούμε πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια απόφαση μας. Και δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία απάντηση. Και αυτό δείχνει αν θέλετε και το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αυτοδιοίκηση. Δεν μας θεωρεί πρωταγωνιστές, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά επαίτες και στην πραγματικότητα μας αφαιρεί πόρους και δύναμη. Δεν μπορεί, όμως, να σκάβουν τη Βασιλίσσης Όλγας δέκα χρόνια. Μην γίνει ο δρόμος αυτός ο  νέος «Μεγάλος Περίπατος».

Χάρης Δούκας
Δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 2024, Kαθηγητής  Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δραση.
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065