9. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2 Σεπτεμβρίου, 20240
9. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στόχος:

Δεσμευόμαστε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει από εδώ και πέρα έχοντας στο επίκεντρο τη μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές των πολιτών και των παραγωγικών τομέων σε κάθε φάση της μετάβασης. Για εμάς, η ενεργειακή μετάβαση είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε την κλειστή ελληνική αγορά και να την ενσωματώσουμε ομαλά στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό και μειώνοντας την ισχύ των λίγων μεγάλων εταιρειών που έχει η Ελλάδα. Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ μόνο από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, προωθούμε την πολιτική της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας, μέσω της παραγωγής των ΑΠΕ, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, αγροτών, αυτοδιοίκησης, ενεργειακών κοινοτήτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βασικές παρεμβάσεις μας :

➢ Αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού στο 75-80% μέχρι το 2030.

Παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα με μηδενικές συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος, εντός της δεκαετίας του 2030.

➢ Αύξηση του σήμερα διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου κατά 80% στα δίκτυα ηλεκτρισμού. Για την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.

Στόχος η σύνδεση στο δίκτυο των ΑΠΕ που παράγονται από συνεταιρισμούς, ενεργειακές κοινότητες, αυτοδιοίκηση και τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, να διατεθεί δωρεάν ρεύμα σε φτωχές οικογένειες και να αυξηθεί ο πλούτος που παραμένει στην περιφέρεια.

Η ρυθμιστική αρχή επιβάλλει στους διαχειριστές δικτύων επενδύσεις για την αύξηση της χωρητικότητάς τους, κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλά το κόστος νέων επενδύσεων για τους καταναλωτές.

➢ Η ΔΕΗ ως δημόσιος πυλώνας της ενέργειας οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο της, στηρίζοντας ουσιαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και, ειδικά, τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Γι’ αυτό και πρέπει να αναπροσαρμοσθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία διαμορφώνονται από τη μια μεριά τα τιμολόγια της ΔΕΗ και από την άλλη οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

➢ Δίκαιη μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Άμεση προώθηση των επενδύσεων για νέες οικονομικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας,

Κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις των περιοχών αυτών για να συμμετέχουν στις νέες επενδύσεις και, ειδικά, στα έργα ΑΠΕ που κατασκευάζονται στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

➢ Προωθούμε χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση τη δημιουργία της ηλεκτρικής λεωφόρου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη, ώστε να μειωθούν οι τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά και να μπορούν να γίνονται μεγάλες εξαγωγές από την Ελλάδα τις ώρες πολύ αυξημένης παραγωγής από φωτοβολταϊκά και αιολικά.

➢ Αυστηρός έλεγχος στις εταιρείες που παρέχουν τα λογισμικά για τη λειτουργία των αντλιών στα πρατήρια βενζίνης. Για την αντιμετώπιση της νοθείας και της κλοπής ποσοτήτων εις βάρος των οδηγών.

➢ Εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κρίσιμων μετάλλων και ορυκτών, π.χ. λίθιο, αντιμόνιο, ψευδάργυρος, μόλυβδος, γερμάνιο κ.α. για τη πράσινη μετάβαση, ώστε να μπει η χώρα δυνατά στην αλυσίδα αξίας των καθαρών τεχνολογιών και της καθαρής ενέργειας.

Συμβάλετε με τις απόψεις σας στις θέσεις μας

Σχολιάστε αυτή τη διαβούλευση

0 Σχόλια
Πιο παλαιά
Πιο πρόσφατα Με τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Προβολή όλων των σχολίων
https://harisdoukas.gr/wp-content/uploads/2024/08/logo-footer.png
Paid for by Sarah Parker 2020
Μάθε για εμένα
Επικοινωνία
1-800-700-600
1-800-700-601
60 East 65th Street, New York City, NY 10065