Η εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου από την Ν.Δ. αποτυπώνεται με σειρά στοιχείων.
Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατά 18% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, γη υψηλής παραγωγικότητας χάνεται, ενώ μεγάλο τμήμα εκτάσεων χωρίς συμβουλές και καθοδήγηση υποπαράγει και, κυρίως, υποβαθμίζεται. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι απούσα. Τα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό της παραγωγής. Η Ν.Δ. άφησε στη μοίρα του τον πρωτογενή τομέα απέναντι στην κλιματική κρίση, την επέλαση του κόστους παραγωγής και τον πόλεμο.
Η ανθεκτικότητα του πρωτογενή τομέα και των αγροτών δοκιμάζεται από την έλλειψη νερού, την κακή λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και τον πολύ κακό σχεδιασμό και εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Τους αγρότες αφορά το 60% των ζημιών της κλιματικής κρίσης, η παραγωγή παραμένει απροστάτευτη και η μια κρίση διαδέχεται την άλλη τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς και αποτελεί μαζί με την ακρίβεια το βρόχο που οδηγεί σε παραγωγικά αδιέξοδα τους αγρότες.
Οι βασικές επιδιώξεις μας για την αλλαγή της εικόνας και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι:
Α) Επιδιώκουμε συστηματική στήριξη του Πρωτογενή Τομέα και των αγροτών με βασικό στόχο την μείωση των διαθρωτικών προβλημάτων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μπροστά στις νέες προκλήσεις. Η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στηρίζοντας (1) την βιώσιμη οικονομικά και περιβαλλοντικά ανθεκτική γεωργία και την επίτευξη επιχειρηματικών βιώσιμων αγροτών βοηθώντας ταυτόχρονα τις μικρο-μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω των ομάδων και των συνεταιρισμών να γίνουν αξιόλογες και σύγχρονες παραγωγικές οντότητες. Τα παραπάνω για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να συνοδεύονται από πλέγμα οικονομικών, φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων που θα (2) στηρίξει τον παραγωγικό πρωτογενή τομέα να προετοιμαστεί για την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσει τη δημογραφική απερήμωση της υπαίθρου.
——— • ——— • ——— • ———
Α1) Υποστήριξη επίτευξης επιχειρηματικών βιώσιμων αγροτών και βιώσιμης οικονομικά και περιβαλλοντικά ανθεκτικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας.
1) Ισχυρά φορολογικά κίνητρα με έκπτωση φόρου καθώς και αυξημένες ενισχύσεις από τη συμμετοχή, δημιουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών. Έκπτωση από τον φόρο δαπανών και επιτοκίων δανείων για επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Έκπτωση από τον φόρο δαπανών ασφάλισης της παραγωγής απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
2) Ενίσχυση της εισόδου των νέων γεωργών με συστηματικά και μακροχρόνια μέτρα σύνθετου χαρακτήρα (φορολογικά, δωρεάν απόκτηση δημόσια γης κλπ) για να αποφύγουμε την ερημοποίηση της υπαίθρου.
3) Σημαντική μεταφορά ενισχύσεων από τον Ι Πυλώνα στο ΙΙ Πυλώνα για την στήριξη των πολιτικών 1 και 2 στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Χώρας για τους πόρους της ΚΑΠ.
4) Παρεμβάσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής με ενίσχυση της πρόσβασης των αγροτών στις ΑΠΕ και την διασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά των εφοδίων και των ζωοτροφών. Μόνιμη καθιέρωση της κατάργησης ΕΦΚ πετρελαίου και αγροτικού τιμολογίου αγροτικού ρεύματος.
5) Ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας με στήριξη των επενδύσεων συσκευασίας, αποθήκευσης και εμπορίας των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών. Έλεγχος της αγοράς και προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, καθώς και των υπολοίπων από ελληνοποιήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό.
6) Δραστηριοποίηση του ευρωπαϊκού μοντέλου γεωργικών εφαρμογών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για πρόσβαση στη γνώση και στήριξη της αγροτικής καινοτομίας με ένα ισχυρό δίκτυο εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών.
7) Εκσυγχρονισμό της παραγωγής με ευρεία χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, απλοποίηση των διαδικασιών και συνολική αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Α2) Στήριξη του παραγωγικού πρωτογενή τομέα ώστε να προετοιμαστεί για την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσει τη δημογραφική απερήμωση της υπαίθρου.
1) Αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των αγροτών στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και ανταμοιβής των αγροτικών υπηρεσιών «άνθρακα» και οργάνωσή τους ώστε να λαμβάνουν θετικό εισόδημα από το ταμείο μείωσης του CO2.
2) Διαχείριση περιβαλλοντικού και κλιματικού κινδύνου και φυσικών καταστροφών με την αναβάθμιση του ΕΛΓΑ σε ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διαχείρισης κινδύνου και ασφαλίσεων, με κρατική ενίσχυση του ασφαλίστρου των αγροτών, καθώς και ευρεία αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για αυτό τον λόγο.
3) Εξ αρχής σχεδιασμός και εκτέλεση ενός ευέλικτου προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με προώθηση μέτρων τόσο της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών και των εκτροφών όσο και επενδύσεων και μέτρων ενεργητικής προστασίας με ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
4) Συνολικό επανασχεδιασμό της διαχείρισης της προστασίας των φυσικών αγροτικών πόρων, νερού και εδάφους, με εξυγίανση και αναβάθμιση των ΤΟΕΒ σε οργανισμούς προστασίας του αγροτικού περιβάλλοντος.
5) Ανάσχεση της δημογραφικής και κοινωνικής απερήμωσης των περιοχών της υπαίθρου, ιδίως των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών.
6) Υιοθέτηση θεσμικού και νομικού πλαισίου για δημόσια διαχείριση γεωργικής γης και δικαιωμάτων παραγωγής (Τράπεζα Γης και Δικαιωμάτων).
7) Αναδιάρθρωση και υποστήριξη των βασικών δημόσιων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο με συντονισμό και στόχευση των ενεργειών για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική μέριμνα.
Συμβάλετε με τις απόψεις σας στις θέσεις μας
Σχολιάστε αυτή τη διαβούλευση
0 Σχόλια
Πιο παλαιά
Πιο πρόσφατα
Με τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Προβολή όλων των σχολίων