-Ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε στο ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγείτε στην ηγεσία του Κινήματος;
Αυτές που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε το στόχο της νίκης στις επόμενες εκλογές.
Θα μεταδώσουμε στους πολίτες το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι θα αλλάξουμε τη λειτουργία του κόμματος. Τέλος στα μεγάλα και δυσκίνητα όργανα που συνεδριάζουν μια στις τόσες. Και τέλος στο μοντέλο λειτουργίας, που περιστρέφεται γύρω από τον αρχηγό και μια κλειστή ομάδα προσώπων.
Έχει σημασία το ποιος ηγείται, αλλά έχει σημασία και το πώς ηγείται. Αν θέλει να λειτουργήσει ενωτικά, αν μπορεί να προσθέσει δυνάμεις, αν έχει τη διάθεση να κινηθεί έξω από τον κύκλο των προσώπων που τον υποστήριξαν, όπως γίνεται συνήθως. Θέλω, η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, να προσδιορίζεται από δύο λέξεις-κλειδιά. Να είναι συλλογική και αποτελεσματική
Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, θα πρέπει να κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία του στις τοπικές κοινωνίες, στην καθημερινότητα τους. Όχι ως οργανωτικός μηχανισμός αλλά έχοντας ως στόχο την παραγωγή πολιτικής και προτάσεων για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Αυτό σημαίνει δραστήριες οργανώσεις βάσης τις οποίες θα αναδιοργανώσουμε.
Ακούγεται, ότι το πετυχημένο “μοντέλο Δούκα” που έφερε την νίκη στον Δήμο της Αθήνας μπορεί να επαναληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έρθει πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με στελέχη του;
Η νίκη στην Αθήνα δεν ήταν υπόθεση μιας συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Το 56% δεν αφορούσε απλά το άθροισμα των ποσοστών δύο παρατάξεων. Ήταν μια καθαρή εντολή ανατροπής, ενός προβληματικού μοντέλου διοίκησης του δήμου, που τον οδηγούσε σε αδιέξοδα. Η νίκη στην Αθήνα είχε την υπογραφή μιας ευρείας και πολύχρωμης πλειοψηφίας προοδευτικών πολιτών, που ζητούσαν αλλαγή πλεύσης. Τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα; Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη έδειξε τα όρια του, τις μεγάλες αδυναμίες του και το τεράστιο δημοκρατικό του έλλειμμα. Η διακυβέρνηση έγινε υπόθεση ενός προσώπου και μιας κλειστής ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών και καμία διάθεση να αναμετρηθούν με την ουσία των προβλημάτων που τους απασχολούν.
Ο κόσμος έχει δει τα όρια και τις δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης, τον προσανατολισμό της πολιτικής της προς το όφελος των λίγων. Γι’ αυτό την αποδοκίμασε στις Ευρωεκλογές. Οι πολίτες έδειξαν ότι αναζητούν διέξοδο, ψάχνουν εναλλακτική λύση. Δεν ψάχνουν μια ακόμα φωνή κριτικής και διαμαρτυρίας. Δεν τους λείπει ένα ακόμα μικρομεσαίο κόμμα. Επιζητούν μια συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση, που να τους πείθει ότι η χώρα μπορεί να σταματήσει να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Αν δεν πίστευα ότι η νίκη στο δήμο της Αθήνας δεν μπορεί να επαναληφθεί στις εθνικές εκλογές, δεν θα ήμουν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το πιστεύω και το πιστεύω όλο και περισσότερο, βλέποντας πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Η ευρεία και πολύχρωμη κοινωνική πλειοψηφία, που υπέγραψε τη νίκη της Αθήνας, υπάρχει και σε εθνικό επίπεδο. Περιμένει από εμάς ένα σήμα. Αλλά περιμένει πριν της πούμε «πάμε» να της δείξουμε «προς τα πού». Αυτό κάνουμε καταθέτοντας συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει χώρος στο ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη εκείνα που γύρισαν την πλάτη στο Κίνημα και πήραν θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ;
Υπάρχει χώρος για όλα τα προοδευτικά στελέχη που κράτησαν την αξιοπρέπεια τους, δεν μπήκαν στον πειρασμό του ανέξοδου και καταστροφικού λαϊκισμού. Δεν προκάλεσαν και δεν περιφρόνησαν την παράταξη και τον κόσμο της. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι τα στελέχη. Ούτε οι συμφωνίες κορυφής. Εμείς διεκδικούμε τον κόσμο, που γύρισε την πλάτη στο κόμμα μας. Τον απλό ψηφοφόρο. Εκεί εστιάζουμε την προσπάθεια μας.
-Με τόσους πολλούς υποψήφιους αρχηγούς για το ΠΑΣΟΚ, θεωρείτε ότι θα είναι εύκολη η συμπόρευση για την επόμενη μέρα;
Η συμπόρευση την επόμενη μέρα δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των υποψηφίων για την ηγεσία. Είναι η πρώτη και κάθετη εντολή της βάσης της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, που θα πάρει μέρος στη διαδικασία. Ας μη μας διαφεύγει, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν βγήκε ενισχυμένο από τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά.
-Πως “διαβάζετε” την πιθανότητα συμμετοχής στη “κούρσα” για την ηγεσία, μιας “φίλης από τα παλιά” όπως της Άννας Διαμαντοπούλου;
Δεν θα ήθελα να απαντώ σε πιθανότητες. Η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, πάντως, είναι ευπρόσδεκτη. Περιμένω τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Για το πώς η Ελλάδα θα απαλλαγεί από μια κυβέρνηση, που εμφανιζόμενη με ένα κεντρώο προσωπείο, κατάφερε να ξεγελάσει αρκετούς, τελικά, όμως, προδόθηκε από το πολιτικό της DNA, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων. Προσωπικά δεν αμφέβαλλα ποτέ, ανεξάρτητα από το προσωπείο, για την πραγματική πολιτική φύση της ηγεσίας της ΝΔ. Για την αδυναμία της να ασκήσει μια πολιτική προς όφελος των πολλών.
-Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων όπως η ακρίβεια ή η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και γιατί δεν υλοποιούνται;
Υπάρχουν παραδείγματα δράσεων άλλων κυβερνήσεων, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών τους. Η καθημερινότητα δεν είναι δύσκολη μόνο στην Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι πρωταθλήτρια όχι μόνο στην ακρίβεια, αλλά και στην αδιαφορία για την αντιμετώπιση της. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης με μια σφεντόνα να ρίξει αεροπλάνο; Όχι. Τότε πως πιστεύει ότι η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα διάφορα pass που δίνει η κυβέρνησή του; Καλά είναι τα διάφορα τρικ, γιατί περί αυτού πρόκειται, όμως η ουσία βρίσκεται αλλού. Στην πολιτική βούληση να συγκρουστείς με καρτέλ και μεγάλα συμφέροντα. Ο Μητσοτάκης και δεν θέλει και δεν μπορεί. Εμείς και μπορούμε και θέλουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε και βλέπουμε πλέον ότι ταλανίζεται σε μια δίνη εσωκομματικής καταιγίδας. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του αλλά δεν πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί. Τελικώς είναι θέμα προσώπων, πολιτικών ή απλώς αυτό το πολιτικό μείγμα δεν αρέσει;
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα εσωτερικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα που πετύχαμε, είτε κάνοντας συγκρίσεις με τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, είτε κάνοντας συγκρίσεις με τα ποσοστά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η δική μου ματιά, είναι επίμονα στραμμένη σε ένα άλλο ποσοστό. Στο 43% των πολιτών που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έχει τη μεγαλύτερη εκλογική επιρροή. Για αυτό λέω, ότι μπορούμε να εκτοξεύσουμε τα ποσοστά μας. Και, ναι, για να απαντήσω στο ερώτημα σας, είναι και θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικής. Για αυτό είμαι υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό προτείνω μια άλλη ατζέντα για το κόμμα και τις πολιτικές του.
– Λέτε σε όλους τους τόνους ότι στην περίπτωση που εκλεγείτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνετε και Δήμαρχος. Εκτός από την συμβατότητα και την ικανότητα να διαχειριστείτε το έργο που απαιτούν αυτά τα δυο αξιώματα, τι απαντάτε στο “κλασικό” δίλημμα : “νόμιμο είναι, ηθικό είναι;”
Δεν βλέπω κάτι στην υποψηφιότητά μου, που να κινείται έξω από το πλαίσιο της ηθικής. Δεν είναι ανήθικο να θέλεις να επιστρέψει το κόμμα σου στη διακυβέρνηση της χώρας, για να κάνει καλύτερες τις ζωές των πολλών. Ούτε είναι ανήθικο να πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρει, έχοντας εσένα στο τιμόνι. Δεν είναι ανήθικο να διεκδικείς να αποφασίζει η πόλη για την τύχη της. Δεν είναι ανήθικο να διεκδικείς για την πόλη, το μερίδιο που της ανήκει, από την τουριστική ανάπτυξη. Ούτε είναι ανήθικο να θέλεις να προστατέψεις τους δημότες και την πόλη, από τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Ανήθικο είναι το να μη μιλάς. Δεν είναι το να διεκδικείς, να έχεις το θάρρος της άποψης σου, να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, να μην κρύβεσαι.
Ξέρετε τι είναι ανήθικο; Ανήθικο είναι κάθε χτύπημα κάτω από τη μέση. Ανήθικο είναι να διαστρεβλώνεις την αλήθεια για να δημιουργείς εντυπώσεις. Ξαφνικά, μόλις ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για το ΠΑΣΟΚ, η Αθήνα έγινε η πιο βρώμικη πρωτεύουσα του κόσμου και γέμισε με προβλήματα. Υπήρξε βέβαια και η άλλη εκδοχή. Ότι μόλις έθεσα υποψηφιότητα για το ΠΑΣΟΚ, έκανα την Αθήνα να λάμπει. Είμαι περίεργος να δω τι άλλο θα σκαρφιστούν.
Ξέρετε τι άλλο είναι ανήθικο; Να θέλει να παρέμβει η κυβέρνηση στην εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν τους βολεύει η εκλογή μου. Γιατί αυτό κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Είτε βάζοντας τον κ. Μαρινάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μου επιτίθεται, είτε βάζοντας τα τρολ της στο διαδίκτυο να περιφέρουν ψεύδη και ανοησίες. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα χτυπήματα κάτω από τη μέση θα συνεχιστούν. Ας τα συνεχίσουν, αν δεν έχουν άλλο τρόπο αντιπαράθεσης. Σας διαβεβαιώνω, πάντως, ότι τέτοια «όπλα» στη δική μου φαρέτρα, δεν υπάρχουν.
Πρόσφατα στείλατε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την αρμόδια επιτροπή που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών. Έχετε υπόνοιες για άνιση μεταχείριση των υποψηφίων από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό ;
Δεν έχω καμία απολύτως υπόνοια. Έχω, όμως, μια έγνοια. Νομίζω ότι την έχουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Θέλω η διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας να διεξαχθεί με τρόπο που να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου και θα ενισχύσει τη συμμετοχή, την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα πολύ συγκριμένες προτάσεις. Ζητάμε μια καθαρή διαδρομή, με ισονομία, όλοι οι υποψήφιοι να εκφράζουν τις απόψεις τους με τους ίδιους όρους. Γι’ αυτό πρότεινα και τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας. Λέμε όχι στα συντροφικά μαχαιρώματα, αλλά ναι στην πολιτική σύγκρουση. Μόνο έτσι θα αναγεννηθούμε.
-Είστε ένας άνθρωπος με μεγάλη πανεπιστημιακή καριέρα. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι συνάδελφοι σας από τον ακαδημαϊκό χώρο και άνθρωποι του πνεύματος γενικότερα απέχουν από τον δημόσιο διάλογο για μια “καλύτερη επόμενη μέρα” για την χώρα. Γιατί έχει σιγήσει η φωνή τους;
Ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη και, θα μου επιτρέψετε να πω, μια πονεμένη ιστορία. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την απροθυμία προσώπων με σημαντική ακαδημαϊκή παρουσία, να εμπλακούν σε έναν δημόσιο διάλογο, στον οποίο δεν κυριαρχεί πάντα ο ορθολογισμός και ο τεκμηριωμένος λόγος. Να υποστούν τη διαδικασία των προσωπικών επιθέσεων και του κανιβαλισμού στην ιντερνετική σφαίρα. Όταν όμως το διακύβευμα είναι σημαντικό και αφορά, είτε την πορεία της χώρας, είτε την υποχώρηση του κράτους δικαίου, είτε την καταπάτηση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών, τότε η σιωπή είναι πολυτέλεια. Η εμπροσθοφυλακή του πνεύματος δεν μπορεί παρά να είναι και η εμπροσθοφυλακή της δημοκρατίας, της προσπάθειας να μην υποχωρήσει αλλά να διευρυνθεί, να γίνει και πάλι υπόθεση των πολλών.